|  Svet

Merklova uživa močno podporo menedžerjev

Skoraj devet od desetih nemških menedžerjev podpira strategijo kanclerke Angele Merkel za spopad z evropsko dolžniško krizo, kažejo danes objavljeni izsledki raziskave. Okoli 86 odstotkov vodilnih v nemških podjetjih Merklovo podpira pri vztrajanju na začrtani poti.

Merklova se zaradi svojega strogega vztrajanja pri finančni disciplini srečuje z glasnimi kritikami tako znotraj kot zunaj Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med domačimi podjetji pa uživa močno podporo, kaže raziskava družbe Forsa, ki jo je ta opravila za nemški časnik Handelsblatt.

Nemški menedžerji so se ob tem izkazali za bolj pro-evropske od večine nemškega prebivalstva. 76 odstotkov jih je namreč menilo, da mora evro v sedanji obliki ostati za vsako ceno, medtem ko isto stališče deli le 41 odstotkov nemških državljanov. Vodilni v nemških podjetjih so veliki optimisti, saj jih 85 odstotkov verjame, da bo Evropa našla trajne rešitev za izhod iz krize. 64 odstotkov pa jih je ocenilo, da vplivov krize v svojem poslu ne čutijo. Forsa je v anketo vključila 641 vodilnih nemških menedžerjev.

Skupaj 160 nemško govorečih ekonomistov je sicer pred dnevi z javnim pismom pozvalo državljane, naj se ne strinjajo z izidi vrha EU, ki je prejšnji teden potekal v Bruslju. "Korake v smeri bančne unije, ki pomeni kolektivno jamstvo za dolgove bank v evrosistemu, spremljamo z veliko zaskrbljenostjo," so zapisali in ocenili, da je bila Merklova "prisiljena" sprejeti napačne ukrepe. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.