Jasna Rajnar Petrović

15. 7. 2012

Svet

Stranski produkt konflikta v Siriji je brutalno spolno nasilje

Žrtev nasilja v Siriji

Žrtev nasilja v Siriji
© AP

Nasilje v Siriji vlada že več kot eno leto, konflikt od začetka v marcu 2011 pa vse do sedaj še vedno ni razrešen. Dolgo trajajoče nasilje se lahko samo še bolj sprevrže in postane vedno bolj brutalno, kar opisujejo mnoge zgodbe posiljenih sirskih žensk. Pri projektu Medijskega centra za ženske  'Women Under Siege' oz. Oblegane ženske raziskovalci zadnje tri mesece zbirajo poročila o spolnem nasilju iz Sirije. Izdelali so zemljevid, ki v živo prikazuje število poročil iz krajev, kjer naj bi se posilstva zgodila.

Največ zgodb – več kot tretjina - prihaja iz Homsa, središča protestov. Po pisanju Atlantica je pa presenetljivo, da drugi najbolj pogost vir poročil (12%) predstavlja domnevno tiha in umirjena prestolnica Damask. Zgodbe velikokrat opisujejo več napadalcev, ponavadi so ti iz vrst vladnih sil, ki skupinsko posilijo žensko v njenem domu. Nekatera poročila mejijo na nočne more - najstnicam naj bi dajali injekcije in jim tako onemogočili gibanje, nato pa jih posiljevali in brutalno poškodovali na genitalijah. Žrtve niso samo ženske, petino napadov so prijavili tudi moški. Vojaki ali vladni uradniki naj bi bili po poročilih odgovorni za skoraj dve tretjini posilstev, moški shabiha, ki sestavljajo civilno milico, za 14 odstotkov, ostalo so neznani napadalci. »Podatki, ki smo jih zbrali do sedaj napeljujejo k zaključku, da se spolno nasilje uporablja kot vojno orodje, čeprav ne nujno kot organizirana strategija in morda naključno,« trdi dr. Karestan Koenen, izredni profesor epidemiologije na Univerzi Columbia, ki je tudi glavni epidemiolog na projektu.

Zaskrbljujoč je visok odstotek skupinskih posilstev, ki predstavljajo skoraj polovico nasilnih spolnih napadov. Po mnenju Susannah Sirikin, ki je namestnica direktorja pri organizaciji Physicians for Human Rights ali Zdravniki za človeške pravice, to nakazuje možnost usklajenega in sistematičnega nasilja s strani vlade. Ali torej sirski voditelji vojakom dajejo navodila za nasilje nad ženskami, ali pa je za sirske oborožene sile konflikt postal kaos, ki je posilstvo spremenil v rutino. Petina napadov se namreč konča s smrtjo.

Raziskovalci vedo, da so omejeni, ker ne morejo neodvisno preveriti zgodb, v Siriji je namreč stanje še vedno nevarno in zaposlenih pri projektu premalo. Podatki so torej večinoma anekdotski, nezanesljivi, a konsistentni – interno, s strani poročil medijev in poročil nevladnih organizacij. Nasploh je proučevanje spolnega nasilja v konfliktih zelo omejeno in polno izzivov, pri projektu torej poudarjajo, da njihovi podatki ne prikazujejo sirskega konflikta v celoti. Vendarle pa so prepričani, da njihove raziskave teh zgodb dajo občutek o obsegu in vplivu spolnega nasilja v Siriji in da ponujajo kritičen razmislek.

Vodja projekta, novinarka Lauren Wolfe, je kot dopolnitev poročil in podatkov ponudila tudi drugačen, bolj čustven pogled skozi fotografsko lečo. Fotografinja Matilde Gattoni je namreč posnela serijo fotografij 'The Swallows of Syria', ki portretira in razlaga zgodbe žensk, ki so prebegnile iz domovine in sedaj živijo drugje.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.