|  Politika

Ministrstvo z novo različico usode Kada v okviru holdinga

Minister Janez Šušteršič

Minister Janez Šušteršič
© Borut Krajnc

Minister za finance Janez Šušteršič je socialnim partnerjem na ESS predstavil zadnjo različico predloga zakona o holdingu, ki vsebuje drugačno ureditev Kada od doslej predstavljene. Sindikati in delodajalci so po predstavitvi zahtevali prekinitev seje za posvetovanje, saj niso zadovoljni s hitenjem. Po krajši prekinitvi se seja ESS nadaljuje.

Kot je med prekinitvijo seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) novinarjem pojasnil Šušteršič, spremembe predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu sledijo tistemu, kar je bilo danes v razpravi izpostavljeno. "Naredili smo vse, da upoštevamo pripombe in da preprečimo, omejimo nekatere strahove. Glede na to, da se je na seji ESS eno uro govorilo o postopku sprejemanja zakona, mislim, da ni več vsebinskih razlogov, da bi zakonu nasprotovali," je zatrdil in izrazil pričakovanje, da bo zakon v DZ tudi sprejet.

Po zadnji različici zakona bi bila Kapitalska družba (Kad) sklad, ustanovljena skladno z zakonom o skladih, ki bi ga upravljala družba za upravljanje. Ta bi bila v lasti holdinga, imela bi lastni nadzorni svet, ki bi bil sestavljen na enak način, kot je zdaj nadzorni svet Kada. "To pomeni, da je premoženje Kada izločeno, da se ga upravlja posebej in da se ga nadzira tako kot sedaj Kad," je poudaril minister Šušteršič.

Modra zavarovalnica bi bila po predlogu odvisna družba holdinga, bila bi samostojna in bi imela takšno strukturo upravljanja, kot jo ima zdaj. Na Modro zavarovalnico bi se prenesel sklad javnih uslužbencev in dokler bi bilo tako, bi moral holding ostati v večinski državni lasti.

Šušteršič je izpostavil nujnost takojšnjega sprejema zakona o državnem holdingu, ker bo sama vzpostavitev holdinga terjala nekaj mesecev časa - realno bi ga lahko po ministrovih besedah dobili do konca leta - in ker bo s tem ustvarjena pravna podlaga za reševanje problema slabih terjatev bank.

Vlada bo po Šušteršičevih napovedi čez poletje pripravila podroben načrt reševanja slabih terjatev bank, rešitve pa bo nato treba uskladiti še z Evropsko komisijo. "V zgodnji jeseni, septembra, bi lahko imeli neko celovito sliko, kako se bo to reševalo," ocenjuje finančni minister.

Slabe terjatve bank bi bilo na holding najbolje prenesti še letos in Šušteršič upa, da jim bo to v primeru uveljavitve zakona tudi uspelo.

Minister še meni, da odločanje o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu ni smiselno prestaviti na septembrsko sejo DZ, saj je vlada pripravila sistemsko rešitev, ki vsebuje dobre prakse iz zdajšnje zakonodaje, slabe pa odpravlja. Z dodatnim časom za usklajevanje o zakonskem predlogu po Šušteršičevem prepričanju z vidika vsebine ne bi pridobili ničesar. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.