|  Svet

Teroristični napad na izraelske turiste

V eksploziji v Bolgariji mrtvi izraelski turisti

V eksploziji na avtobusu, ki je na letališču v bolgarskem Burgasu prevažal izraelske turiste, je včeraj po zadnjih podatkih bolgarskega veleposlaništva v Ljubljani umrlo najmanj sedem ljudi, 30 jih je bilo ranjenih. Kot so še sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, po doslej znanih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov. MZZ je sicer glede morebitnih novih informacij v stiku z bolgarskim veleposlaništvom, so še povedali na ministrstvu.

Kot je po poročanju medijev navedla bolgarska policija, je šlo za teroristični napad. Po najnovejših podatkih podatkih bolgarskega veleposlaništva v Ljubljani je v napadu umrlo najmanj sedem ljudi, 30 jih je bilo ranjenih in se zdravijo v bolnišnicah. Po poročanju bolgarskih medijev naj bi eksplozija odjeknila na enem avtobusu, še na dveh pa naj bi nato zagorelo. Za zdaj ni povsem jasno, kako je prišlo do eksplozije.

Za izraelske medije so očividci povedali, da je močna eksplozija odjeknila malo zatem, ko se je nekdo vkrcal na avtobus, na katerem je nato odjeknilo. A po drugi strani bi lahko bombo na avtobusu sprožili tudi daljinsko. Turisti, šlo naj bi za mlade Izraelce, naj bi z letalom iz Tel Aviva ravno dopotovali v to bolgarsko črnomorsko letovišče. Letališče v Burgasu so po eksploziji zaprli za letalski promet, tega pa preusmerili na letališče v črnomorski Varni. Da so bili tarča napada izraelski državljani, so kmalu potrdili tudi v uradu izraelskega premiera in na zunanjem ministrstvu v Jeruzalemu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nato krivdo za napad pripisal Iranu.

Kot je dejal, "vsi znaki kažejo na Iran". Pri tem je spomnil na podobne "iranske poskuse" napadov na Izraelce na Tajskem, v Indiji, Gruziji, Keniji, na Cipru in drugih krajih, ki so se pripetili v zadnjih mesecih. "To je iranski teroristični napad, ki se širi po vsem svetu," je še poudaril Netanjahu in dodal, da bo Izrael nanj odločno odgovoril. Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je dejal, da je to težak dan za Izrael. Dodal je, da judovska država že nekaj časa spremlja namere terorističnih organizacij - Hezbolaha, Hamasa in iranskih elementov za izvedbo napadov po vsem svetu in da bo storila vse, da bo storilcem prišla na sled.

Teheran za zdaj dogajanja ni komentiral, je pa v preteklosti Izrael obtožil, da stoji za napadi na iranske jedrske znanstvenike. Na kraj eksplozije se je medtem že odpravil bolgarski predsednik Rosen Plevneljev, so sporočili iz njegovega urada. Evropska komisarka za humanitarno pomoč, Bolgarka Kristalina Georgieva, pa se je kot prva odzvala na krvavi dogodek. Kot je sporočila prek družbenega omrežja Twitter, jo je novica iz Burgasa šokirala in razžalostila. Oglasile so se tudi ZDA. Kot so navedli v Beli hiši, ZDA najostreje obsojajo tovrstne napade na nedolžne ljudi, predvsem otroke.

To je bil prvi napad, uperjen proti Izraelcem, v Bolgariji. Bolgarska črnomorska obala je zadnja leta priljubljena pri izraelskih turistih, Izrael in Bolgarija pa gojita odlične odnose. Bolgarija je bila med drugo svetovno vojno edina zaveznica Nemčije, ki je svoje Jude reševala iz nacističnih taborišč. Izraelski turisti so bili v preteklosti že tarča napadov v tujini, današnji napad pa sovpada z 18. obletnico napada na judovski center blizu Buenos Airesa, v katerem je bilo ubitih 85 ljudi. Argentinsko tožilstvo je mnenja, da je za tem napadom stal Iran.

Ameriški predsednik Barack Obama je obsodil "barbarski" teroristični napad na izraelske turiste v bolgarskem letoviškem mestu Burgas ter zagotovil, da bodo ZDA pomagale odkriti in kaznovati odgovorne. Napad se je zgodil na 18. obletnico bombnega napada na judovski center v Argentini, kjer je umrlo 85 ljudi, argentinski preiskovalci pa so ugotovili, da je za njim stal Iran. Obama je dejal, da moli za žrtve nezaslišanega napada na nedolžne civiliste in za njihove družine ter ponovno potrdil neomajno zavezo ZDA izraelski varnosti. Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je med obiskom Sofije dejal, da je v napadu nemudoma umrlo šest ljudi, ena oseba pa je umrla kasneje v bolnišnici, kjer sta v kritičnem stanju med 32 ranjenci še dve osebi.

 Burgas ob Črnem morju je priljubljena turistična točka za izraelske najstnike ob koncu srednje šole. Bombo v avtobusu je razneslo okrog 40 minut po pristanku letala s turisti na letališču v Burgasu. Letališče so po napadu zaprli, promet pa preusmerili drugam. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.