Izjava

Izjava o ne- dogodku

Člani Društva Slovenija - Rusija, njegovi simpatizerji, somišljeniki in zagovorniki avtonomnosti društvenega življenja in civilnodružbenih gibanj ter pobud nasploh, smo bili ob letošnji obletnici počastitve spomina na padle ruske ujetnike v nedeljo, 29. 7. 2012, neprijetno presenečeni, ker smo bili na zahtevo nekega vladnega urada prikrajšani za napovedani govor akad. prof. dr. Jožeta Pirjevca ob tem slovesnem dogodku.

Nastop predstavnikov akademske sfere je za Društvo in slovensko javnost vselej veljal za pomemben in poseben vsebinski prispevek k slovesnostim, ki obeležujejo že šestnajstletno uspešno in vsestransko učinkovito delovanje Društva Slovenija – Rusija. Spodobno bi torej bilo, da bi tudi nova izvršilna oblast poiskala primeren način za soudeležbo civilnodružbenega gibanja pri obeleženju tega civilizacijsko in kulturno tako subtilnega in hkrati javnega spoštljivega spomina. A govornik sam in konkretno društvo sta tokrat manj pomembna. Letos se je namreč žal zgodilo to, da je izvršilna oblast (vlada RS ali kar kabinet njenega predsednika, kot poročajo mediji) grobo posegla v avtonomijo društva in se lotila urejanja civilnodružbenega življenja svojih državljanov na nedopusten način. To je zaskrbljujoče in bati se je, da tako ravnanje presega enkratnost nedeljskega dogodka. Zato izrekamo globoko nezadovoljstvo in nestrinjanje z oblastniškim vmešavanjem v civilnodružbeno življenje, ki kaže tudi nerazumno podcenjevanje zgodovinskega pomena, trdoživosti in vpliva društvenega življenja na Slovenskem. Nenavadna je strateška nepremišljenost in politična kratkovidnost takšnega samovoljnega dejanja, saj je prav z udeležbo oziroma neudeležbo vojske kot represivnega elementa države najmanj primerno pogojevati katerokoli in kakršnokoli dejanje in delovanje civilne družbe – da o kulturni neobčutljivosti in civilizacijski nezrelosti takšnega ukrepanja niti ne govorimo. Tudi o njegovem »prispevku« h gospodarski izmenjavi med državama, povezovalnosti tovrstnih dogodkov in cinično zlorabljenega pojma strpnosti ne gre izgubljati besed.

Svoj podpis k tej izjavi lahko prispevate na www.ruskakapelica.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.