Jasna Rajnar Petrović

 |  Svet

Robotska pomagala in polmetrski objektivi

Pogled na športnike v Londonu skozi prenovljeno olimpijsko fotografijo

Avtorski pogled na olimpijskega duha.

Avtorski pogled na olimpijskega duha.
© Mike Blake / Reuters

Olimpijski spektakel, ki si ga lahko ogledamo le vsaka štiri leta, poleg vedno novih in odličnejših dosežkov športnikov ponuja tekmovanje in prenovo tudi izven športnih krogov. Prestiž olimpijade namreč pritegne le najboljše med najboljšimi fotografi, tako tudi vsak izmed njih skuša podobe iger na najbolj zanimiv način prenesti gledalcem po celem svetu. Letošnje, londonske inovacije, se raztezajo od robotskih rok do treh milijard pikslov, Instagrama in sto let starega fotografskega aparata.

Za začetek je fotograf David Bergman za televizijsko postajo NBC poslikal ceremonijo odprtja iger tako, da je v tisti uri, ko so športniki prihajali na stadion, posnel 425 individualnih fotografij (25 vodoravno in 17 navpično), jih postavil v mrežni vzorec in združil v en velik 'Gigapan'. Končni izdelek ima resolucijo, ki je večja od treh milijard pikslov, saj se da začetno fotografijo povečati toliko, da se prepozna skoraj vsak posameznik na prizorišču. Novost je tudi ta, da se lahko uporabniki na fotografiji označijo prek Facebooka. Druga izboljšana tehnika, s katero se v eno fotografijo ujame več zaporednih gibov ali premikov športnika, je 'multiple exposure' ali večkratna izpostavljenost. Letos so namreč preizkusili novo funkcijo, ki podobe v več sekundnih časovnih intervalih združi v eno, z dodano možnostjo fotografovega večjega nadzora nad končno podobo.

Največje novičarske in fotografske agencije na svetu, Reuters, AP in AFP, tekmujejo v tem, katera bo na olimpijado prinesla najnovejše in najbolj zmogljive robote, s pomočjo katerih bodo nastale fotografije iz najbolj neverjetnih kotov. Po pisanju bloga Cool Hunting , so pri francoski AFP sodelovali z britanskimi guruji robotike Mark Roberts Motion Control in si tako na igrah pomagajo z ducatom robotskih rok, ki držijo Nikonove D4 fotoaparate. Roke so namenjene predvsem zračnim posnetkom, lahko pa se obračajo, nagibajo, zoomirajo ali približujejo objekt, in še kaj. Na drugi strani so pri AP iz ZDA razvili nove robotske sisteme, ki olajšajo delo pri podvodnih posnetkih. Še pred kratkim so morali namreč fotoaparat namestiti v bazen, in se po tekmi potopiti po SD kartico, na kateri so bili shranjeni posnetki. Sedaj se podobe prenašajo naravnost iz fotoaparata, katerega upravljajo z novo razvitim sistemom kontrolne ročice.

Drugačni načini fotografije in predstavitve športnikov pa niso iznašli samo z razvojem robotike. Fotograf za Los Angeles Times, Jay L. Cledenin, je skozi zadnje štiri tedne pred olimpijskimi igrami potoval po Združenih državah in v objektiv lovil tamkajšnje športnike, ki naj bi nastopili v Londonu. Poleg posnetkov, narejenih z njegovim digitalnim fotoaparatom, je športnike fotografiral še s starinskim zložljivim aparatom na meh, v katerega je vstavil okoli sto let staro Petzval lečo. Barvite in skoraj popolne digitalne podobe so z zrnatimi ter zamegljenimi črnobelimi fotografijami v popolnem kontrastu, predstavljajo pa neko brezčasno dojemanje športa. To naslika nasprotje med staro in novo fotografijo, ki pa še vedno uporablja profesionalne, po navadi večje in zapletene aparate.

Sodobna tehnologija se vedno bolj prilagaja vsakdanjemu človeku, ki nima časa, denarja ali namena se ukvarjati s takšno fotografijo, zato je tukaj mobilna fotografija z množico aplikacij, ki končni izdelek naredijo bolj privlačen. Zdi se, da tako velik dogodek pokrivajo samo tisti z robotskimi pomagali in polmetrskimi objektivi, a se je Guardianov novinar Dan Chung odločil drugače in duha olimpijskih iger lovi skozi objektiv svojega iPhona. Sicer si je na telefon pripel še lečo Schneider ter si pomaga še s Canonovim daljnogledom in aplikacijo Snapseed, z vsem tem pa uspešno pokriva vse, od hitro tempirane akcije na prizoriščih, do barvnih portretov gledalcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.