|  Politika

Za umik novele zakona o visokem šolstvu

Superminister Turk

Superminister Turk
© Borut Krajnc

Predstavniki visokošolske skupnosti so danes na vlado in DZ naslovili javni poziv, v katerem zahtevajo takojšen umik novele zakona o visokem šolstvu iz obravnave in začetek javne razprave o prihodnosti visokega šolstva. Kot pravijo, so določene zakonske spremembe res potrebne, a jih je treba doseči v soglasju z visokošolskimi partnerji.

Ministrstvo je namreč nedavno "enostransko" sprejelo novo uredbo o javnem financiranju visokega šolstva, poudarjajo podpisniki poziva, za javno razpravo o tem pa je vlada predvidela samo štiri dneve. Kljub temu so predstavniki visokega šolstva podali "kritične pripombe, ki pa brez kakršnega koli pojasnila s strani ministrstva niso bile upoštevane", navajajo podpisniki in dodajajo, da bosta ljubljanska in mariborska univerza zoper uredbo v kratkem sprožili ustavni spor.

Za javno razpravo o noveli zakona o visokem šolstvu, ki jo je ministrstvo na spletu objavilo konec avgusta, pa sta bila predvidena le dva dneva, kar je po mnenju podpisnikov za "tako korenite spremembe" premalo.

Kot pojasnjujejo v pozivu, novela zakona v visokošolski sistem prinaša tri bistvene spremembe, ki bodo povzročile "občuten upad" kakovosti visokošolskega izobraževanja. Za univerze odpira "zelo nevarno" možnost, da bi problem nezadostnega financiranja reševale z odpuščanjem in neomejenim zviševanjem normativa delovnih obveznosti preostalim delavcem, uvaja politični nadzor nad sestavo Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu ter odpira vstop tujim visokošolskim ustanovam v slovenski visokošolski prostor brez nadzora nad kakovostjo in z uvedbo šolnin tudi na javnih univerzah.

Če vlada ne bo upoštevala zahteve podpisnikov o umiku novele zakona in začetku javne razprave, podpisniki pozivajo DZ, naj "prevzame odgovornost ter zaustavi stihijske in politično motivirane posege v visokošolski prostor". Če se ne bo zgodilo niti to, pa bodo predstavniki visokošolske skupnosti uporabili "vsa razpoložljiva demokratična sredstva" za zaustavitev procesa, ki po njihovem mnenju vodi v nazadovanje visokega šolstva v Sloveniji.

Pod pozivom, naslovljenem na premiera Janeza Janšo in predsednika DZ Gregorja Viranta, so podpisani predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Visokošolskega sindikata Slovenije, Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze, Študentske organizacije Slovenije ter rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je glede omenjene novele zakona pred dnevi že dejal, da so predlagane rešitve kakovostne, s spremembami pa da hitijo zato, ker si ne želijo zapletov pri veljavnosti diplom ali možnosti financiranja. Vse skupaj namreč želijo urediti še pred začetkom študijskega leta, dokler končno besedilo ni sprejeto in je mogoče dajati dopolnila, pa bodo na ministrstvu odprti za predloge oziroma razpravo, je pojasnil Turk. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.