|  Politika

Nevladniki opozarjajo na svoje delo

© Marko Pigac

Udeleženci današnje nacionalne konference nevladnih organizacij, ki poteka v okviru 11. vseslovenskega festivala nevladnih organizacij Lupa, so poudarili pomen nevladnih organizacij in njihovega dela v družbi. Hkrati so izpostavili potrebo po tem, da država prepozna njihovo vlogo in jih tudi ustrezno obravnava.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je v uvodnem nagovoru poudaril, da je dobro zakonodajno mogoče pripraviti le v tesni povezanosti s civilno družbo. "Treba je vzpostaviti boljše ravnotežje med državno administracijo, nevladnimi organizacijami in zasebnim sektorjem," je menil.

Po besedah podpredsednice državnega zbora Romane Tomc so predstavniki nevladnih organizacij že pokazali, da znajo pomagati in da delajo dobro. "Želim si, da bi se cela Slovenija navzela vašega entuziazma," je dejala.

Direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Goran Forbici je spomnil da ima ob predpostavki, da je v Sloveniji približno 800.000 družin, vsaka slovenska družina vsaj enega nevladnika. "Smo dežela nevladnikov, socialne občutljivosti, skrbi za okolje, dežela vsega, kar ljudi povezuje za skupne cilje," je menil.

Kot je napovedal, bodo na konferenci sprejeli skupno izjavo, v kateri bodo vlado pozvali k vabilu na sodelovanje pri načrtovanju in izvajanju evropske kohezijske politike 2014 - 2020.

Konferenco nadaljujejo z razpravo o izzivih nevladnega sektorja, v kateri sodelujejo tudi predstavniki z ministrstva za pravosodje in javno upravo, medtem ko se je resorni minister Senko Pličanič, ki je bil predviden med uvodnimi govorniki, opravičil. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.