|  Svet

100 evrov za hitro katastrsko legalizacijo

V Srbiji se obeta hitra legalizacija nezakonito zgrajenih objektov

Ilić je izpostavil, da je tovrstna legalizacija trenutno najboljša in tudi edina možna rešitev, da se vendarle zaključi problem nezakonitih gradenj, ki se vleče že 20 let.

Ilić je izpostavil, da je tovrstna legalizacija trenutno najboljša in tudi edina možna rešitev, da se vendarle zaključi problem nezakonitih gradenj, ki se vleče že 20 let.
© Arhiv Mladine

V Srbiji bo mogoče vse nezakonito zgrajene objekte vpisati v kataster in jih na ta način legalizirati. In to za vsega 100 evrov, kolikor naj bi v povprečju stala vknjižba, je napovedal srbski minister za gradnje in urbanizem Velimir Ilić.

To bodo omogočile ustrezne spremembe in dopolnitve obstoječih zakonov o katastru in prostorskem načrtovanju, ki bodo po besedah ministra v parlamentarno proceduro vložene v naslednjih 20 dneh, do konca leta pa naj bi bile že tudi sprejete, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. T.i. katastrska legalizacija pomeni, da bo mogoče že zgrajeni objekt legalizirati za v povprečju 100 evrov. Z vpisom v kataster bodo namreč ti objekti dobili pravni status, kakršnega imajo tisti objekti, ki so bili legalizirani po rednem postopku, je pojasnil Ilić.

Tisti, ki bodo želeli vknjižiti nek objekt, bodo morali predložiti le skice objekta, dokaz o lastništvu nad zemljiščem, na katerem ta stoji, ter dokaz, da v objektu živijo. Kot je povedal minister, je v Srbiji kar 700.000 nezakonito zgrajenih objektov, za katere so vloženi zahtevki za legalizacijo, poleg tega pa še kakih 500.000, ki jih lastniki ne želijo legalizirati. A tudi slednji bodo po novem vpisani v kataster, njihovi lastniki pa bodo morali plačati davek na premoženje.

Minister je še opozoril, imajo v Srbiji zelo veliko nerešenih lastniško-pravnih sporov, ker se npr. nekateri dediči sploh ne želijo ukvarjati s sodnimi postopki. Zato bodo vsi tisti, ki v nekem objektu živijo že dlje časa, postali tudi lastniki zemljišča, če v postopku vknjižbe ne bo sprožen sodni spor. Če se v roku, predvidenem za vložitev pritožb, ki bo verjetno 60 ali 90 dni, ne bo oglasil nihče, bo lastnik na novo vknjiženega objekta postal pač tudi lastnik zemljišča, na katerem se objekt nahaja.

Obenem je Ilić izpostavil, da je tovrstna legalizacija trenutno najboljša in tudi edina možna rešitev, da se vendarle zaključi problem nezakonitih gradenj, ki se vleče že 20 let. Po njegovem namreč ne bi imelo nikakršnega smisla sedaj zahtevati gradbena dovoljenja in pripravljati fiktivne projekte, kot so npr. priključki za vodo ali elektriko, če objekt že leta stoji in ima tako vodo kot elektriko. Država pa bo imela od tega koristi, saj bo med drugim pobrala več davkov na premoženje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.