Igor Mekina

, 08:00  |  Svet

Milorad Dodik za ukinitev vojske BiH

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je sporočil, da bo 8. oktobra skupščini BiH predlagal ukinitev oboroženih sil BiH

Na tiskovni konferenci v BiH je Milorad Dodik pojasnil, da je bilo iz državnega proračuna za oborožene sile Bosne in Hercegovine (OS BiH) oziroma za vojsko BiH plačanih več kot dve milijardi konvertibilnih mark (KM), kar je okoli milijarda evrov. Pri tem je Republika srbska za vojsko v BiH plačala “več kot 650 milijonov KM” (okoli 325 milijonov evrov). “Za to nismo dobili ne dodatne varnosti in prav tako niti krepitve gospodarstva skozi razvoj namenske proizvodnje. Namesto tega oborožene sile samo spodkopljejo plačilno in trgovinsko bilanco BiH, s tem pa tudi nas,” je dejal Dodik.

Po njegovi oceni je obstoj oboroženih sil BiH izzval tudi probleme, povezane z lastnino, z ukinitvijo oboroženih sil pa bi se to vprašanje rešilo, saj bi lastnina “pripadla tisti entiteti, v kateri se nahaja in v zvezi s tem ne bi bilo potrebno izvajati postopkov”. BiH je sicer znova zamudila še en rok za razdelitev vojaške lastnine iz akcijskega načrta za vstop v NATO. V Republiki srbski se ob tem zavzemajo tudi za referendum glede članstva v NATO.

Dodik j prav tako zatrdil, da od sprejema zakona o službi v OS BiH ni bilo nikakršnega napredka glede njegovega izvajanja, kar potrjujejo tudi revizijska poročila. “Ta poročila so evidentirala, da je v OS BiH zelo slaba koordinacija, da vlada nepotizem, da obstajajo očitne kršitve človekovih pravic in nezadovoljstvo častnikov in podčastnikov glede napredovanja, ki se izvaja na osnovi nepotizma ter da je korupcija prisotna v vseh segmentih od nabave opreme, do prodaje zastarelega orožja,” je ocenil Dodik.

Predsednik RS je tudi ponovil, da „RS ne podpira članstva BiH v zvezi NATO in v prihodnje ne želi podpirati procedure vključevanja v to vojno zvezo “ ter pojasnil, da bo v primeru, če bo za to v prihodnje obstajal interes, lahko vstopila v NATO kot demilitarizirana država.” Glede vprašanj o tem, kako namerava v primeru ukinitve oboroženih sil BiH rešiti vprašanje poklicnih vojakov, je Dodik dejal, da “bo njihov status rešen z zaposlitvijo v civilnih službah”.

Iniciativa Milorada Dodika, ki je v sporu z osrednjimi oblastmi v BiH, se v tem trenutku seveda ni pojavila povsem po naključju. V BiH so danes lokalne volitve. Oborožene sile BiH pa ob tem predstavljajo eno od redkih “zveznih” institucij v precej razdeljeni državi, njihova ukinitev pa bi v popolnoma absurden položaj postavila tudi napore mednarodne skupnosti, ki je v BiH še vedno prisotna s svojimi vojaki in policisti – med njimi tudi Slovenija. Prav tako je malo verjetno, da bi bil s sprejemom “demitalirizirane BiH” zadovoljna tudi zveza NATO, ki po svetu ne posreduje z “demilitariziranimi” sredstvi, pač pa je njeno temeljno orodje za vzpostavitev svetovnega “reda” v skladu z lastnimi interesi prav - vojaška sila. Glede na velik vpliv, ki ga ima Rusija v BiH, je mogoče Dodikov provokativen predlog brati tudi kot posreden odgovor Rusije na vztrajno pritiskanje (zahodne) “mednarodne skupnosti”, naj se BiH včlani v NATO in na njeno pot v “evroatlantske” integracije, kar je seveda predvsem politika ZDA, kot je mogoče ugotoviti tudi na podlagi pogovora bosanskega zunanjega ministra z zunanjo ministrico ZDA. Pri tem pa znova povsem pozabijo na preprosto dejstvo, da več kot polovica prebivalstva BiH iz številnih razlogov - predvsem pa seveda zato, ker ima z zvezo NATO zelo konkretne izkušnje - še zmeraj odločno nasprotuje včlanitvi v to vojaško zvezo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.