|  Politika

Državni svet izglasoval veto na zakon o slabi banki

Državni svet

Državni svet
© ds-rs.si

Državni svet je izglasoval odložilni veto na zakon o ukrepih za stabilnost bank, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke. Zahtevo za veto je na tajnem glasovanju podprlo 19 svetnikov, 14 pa jih je bilo proti. O predlogu zakona bo tako moral znova odločati državni zbor, za sprejem zakona pa bo zdaj potrebna absolutna večina poslancev, torej 46.

Državni svet je tako pritrdil argumentom predlagateljev zahteve za veto, da bi zakon povzročil velikanski moralni hazard, da gre za najdražjo rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev, da bi lahko prišlo do hudega oškodovanja državnega premoženja in da je zakon v precej pogledih tudi ustavno sporen in v neskladju z drugimi zakoni.

DZ je zakon sprejel minuli četrtek. Predvideva ustanovitev posebne družbe, na katero se bo preneslo slabe bančne terjatve in spremljajoča zavarovanja, na primer lastniški deleži v podjetjih in nepremičnine. Družba bo bankam v zameno ponudila obveznice z jamstvom države. Zakon v ta namen predvideva do največ štiri milijarde evrov jamstev.

Banke naj bi tako očistile svoje bilance in lahko začele s kreditiranjem gospodarstva. Če bodo morale banke zaradi prenosa slabih terjatev na družbo oblikovati dodatne slabitve kapitala, bo imela nova družba tudi pooblastilo za dokapitalizacijo bank v višini od pol do ene milijarde evrov. Družba bo morala na leto prodati vsaj 10 odstotkov sredstev, ki jih bo pridobila s prenesenimi terjatvami.

Nad zakonom tudi v primeru pričakovane vnovične potrditve v DZ visi grožnja z referendumom. Predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije so namreč danes v DZ predali obvestilo o pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Ta je opremljena z nekaj nad 3000 podpisi. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.