Javni poziv

V govoru ob otvoritvi Borštnikovega srečanja je minister dr. Žiga Turk izjavil naslednje: »Kultura h gospodarskemu okrevanju ne more dati davkov, prihodkov in denarja.«

V času, ko Evropska komisija priporoča povečanje proračuna za kulturo, saj se dobro zaveda njenega pozitivnega učinka na živost in živahnost gospodarstva, minister znova dokazuje, da ne pozna resorja, ki ga pokriva. Sicer bi vedel, da se v kulturi od vsake knjige, vstopnice in drugih kulturnih dobrin odvede DDV. Poleg tega je obdavčena vsaka plača v kulturi in vsaka avtorska pogodba. Obdavčeni so tudi vsi poslovni odnosi, ki so s kulturo v navezi, na primer, tiskarstvo in hotelirstvo. Ne le to, obdavčene so tudi vse štipendije in nagrade. Hkrati je njegova izjava povsem nelogična, saj je kultura v imenu gospodarskega okrevanja že dala del svojega denarja, v kar je bila prisiljena z Zakonom o uravnoteženju javnih financ. Kaj je ukinitev Centra sodobnih plesnih umetnosti drugega kot oddaja kulturnega denarja? Kaj je zmanjšanje proračuna za Jak in Slovenski filmski center drugega kot oddaja kulturnega denarja? Kaj pa je zaustavljen projektni razpis na uprizoritvenih umetnostih drugega kot oddaja kulturnega denarja? Kaj pa je drastičen rez v kulturi drugega kot oddaja kulturnega denarja? V tej luči je ministrova izjava zavajajoča, netočna in žaljiva do vseh deležnikov v kulturi. Zahtevamo, da jo prekliče in se javno opraviči.

Javno pismo lahko podpišete na Facebooku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.