|  Družba

Kaj bo s popivanjem na javnih površinah?

Popivanje mladih povezano tudi z njihovo nemočjo v politični sferi

Poleg represivne funkcije imajo predpisi tudi neko deklarativno vlogo in kažejo na to, kaj je v družbi prav in kaj ni prav, je prepričana Mojca Kucler Dolinar.

Poleg represivne funkcije imajo predpisi tudi neko deklarativno vlogo in kažejo na to, kaj je v družbi prav in kaj ni prav, je prepričana Mojca Kucler Dolinar.
© Arhiv Mladine

Popivanje mladih je povezano tudi z njihovo nemočjo v politični sferi, so izpostavili na javni razpravi, ki sta jo ob pobudi za prepoved popivanja na javnih mestih v Ljubljani organizirala zavod za kulturo dialoga Za in proti ter Debatni klub FDV. Pobudnik prepovedi je svetniški klub NSi, nekateri pa v prepovedi vidijo nevarnost osamitve mladih.

Svetniški klub NSi je pobudo za prepoved popivanja na javnih površinah v Ljubljani predstavil prejšnji mesec. Kot je na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) pojasnila vodja kluba Mojca Kucler Dolinar, je problematično predvsem popivanje v trnovskem pristanu, okolici Cirkusa, Kina Šiška in Maximarketa, z omenjeno pobudo pa bi lahko v mestnem svetu prišli do rešitev. Podobno prepoved sicer po njenih besedah poznajo tudi v nekaterih drugih slovenskih krajih. Zavedajo pa se, kot pravi, da je tak predlog le kamenček v mozaiku različnih aktivnosti za mlade. Kucler Dolinarjeva je sicer izrazila skrb, saj raziskave po njenih navedbah kažejo, da alkoholizem med mladimi narašča.

Sociologinja Mirjana Ule pa pravi, da ne pozna verodostojnih raziskav, ki bi prepričljivo govorile o tem, da se pojav alkoholizma med mladimi veča. Ob tem je poudarila pomen druženja med mladimi in kot problem med mladimi izpostavila njihovo osamljenost. Takšne prepovedi po njenih besedah mlade "potiskajo v svoje samske družinske sobe", kjer pa lahko prav tako uživajo alkohol. Tudi študent FDV Ivan Koruza meni, da bi se v primeru prepovedi popivanja na javnih površinah mladi preselili k nekomu domov, večina vandalizma pa bi se še naprej dogajala. Mladi po njegovih besedah namreč alkohol, kupljen v trgovini, zaužijejo na javnih površinah, preden odidejo v klub, kjer je alkohol dražji. Koruza težavo vidi v tem, da se interesov mladih ne jemlje resno, "obravnava se jih kot nekoga, ki je neizkušen v življenju in nepomemben za politično sfero".

Da se mladi v politični sferi počutijo nemočni, meni tudi vodja urada za mladino na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič. Demšičeva je ob tem predstavila preventivno ulično delo z mladimi, s katerim so v sodelovanju z javnim zavodom Mladi zmaji in Zavodom Bob začeli na trnovski plaži. Če bi začela veljati prepoved popivanja na javnih površinah, pa po njenih besedah obstaja upravičen strah, da do teh mladih ne bi mogli več priti. Obenem bi mladi kljub prepovedi vedno znova našli pot in prišli do tega, kar je zaželeno, je prepričana.

Kucler Dolinarjeva nasprotno meni, da prepovedi niso izključujoče z ostalimi ukrepi za mlade. Poleg represivne funkcije imajo predpisi tudi neko deklarativno vlogo in kažejo na to, kaj je v družbi prav in kaj ni prav, je še prepričana. Demšičeva v zvezi s tem odgovarja, da imamo en kup prepovedi, med drugim tudi omejitev prodaje alkoholnih pijač. Tako se po njenih besedah vedno znova postavlja vprašanje, kako je mogoče, da prihaja do zlorab. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.