|  Politika

Podpisi so se izgubili na MNZ?

Zdaj mora minister Gorenak raziskati, kam so izginili podpisi

Zdaj mora minister Gorenak raziskati, kam so izginili podpisi
© Arhiv Mladine

Interna preiskava, ki jo je o postopkih preverjanja podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bank odredil predsednik DZ Gregor Virant, je pokazala, da so strokovne službe DZ na notranje ministrstvo poslale 36 listov s podpisi več, kot so jih prejele nazaj. Po Virantovem mnenju se bo izkazalo, da je podpisov dovolj.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije je opozarjal, da so oddali 3127 podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bank, ministrstvo za notranje zadeve pa je DZ obvestilo, da je preverjalo 2733 podpisov, od katerih je veljavnih okoli 2350, je na novinarski konferenci pojasnil Virant. Po njegovih besedah je bilo očitno, da se je nekdo pri tem zmotil.

Zato je predstavnike sindikatov povabil, da s strokovnimi službami preverijo, kako je postopek v DZ glede podpisov potekal. Pred obiskom sindikata se je želel sam seznaniti s potekom tega postopka. Interna preiskava je zaenkrat pokazala, da je služba DZ iz MNZ prejela 36 listov s podpisi manj, kot jih je tja poslala.

DZ je poslal 307 listov s podpisi, nazaj jih je prejel 271. Generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik je pojasnila, da so omenjeni listi obrazci, na enem pa je možnih 15 podpisov. DZ ne preverja, ali so ustrezni, ampak je za to pristojno ministrstvo. Povedala je, da je na omenjenih 307 listih 3089 polj, kar pa ne pomeni, da so vsi osebni podatki ustrezni.

Originalni podpisi so v DZ in jih bodo v sredo še enkrat poslali MNZ v preverjanje veljavnosti. Virant domneva, da ga bo MNZ obvestil, da je dejansko zbranih potrebnih 2500 podpisov. Če bo prejel tako informacijo, bo določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Virant odgovor ministrstva pričakuje v dnevu ali dveh. Kot pravi, "noče s prstom kazati na ministrstvo za notranje zadeve", je pa že poklical ministra Vinka Gorenaka in mu predlagal, naj tudi on na MNZ glede preverjanja podpisov za ta referendum uvede interni nadzor. "Nekje na tej poti je namreč do napake prišlo," je dejal.

Virant in minister za finance Janez Šušteršič sta sicer predstavnike Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije povabila v DZ. Pričakujejo jih prav okoli 17. ure. Virant jim želi osebno povedati, do česa je prišlo, z ministrom za finance pa se bodo dogovorili, kako naprej. Virant namreč domneva, da bodo nadaljevali s pogajanji in poskušali najti tako rešitev, da bi sindikat odstopil od pobude za referendum.

V DZ je sicer s podpisi ravnalo šest oseb, vse imajo licenco za rokovanje z zaupnimi gradivi. Predsednik je z vsemi govoril in zagotovili so mu, da v postopkih preverjanja podpisov ni prišlo do napak ter da so bili postopki izpeljani v skladu s 15-letno prakso. Napisali so tudi uradni zaznamek, ki bo dostopen javnosti. Virant tako pravi, da nima nobenega razloga za dvom v zagotovila svojih sodelavcev, da so postopek izpeljali korektno.

Če bodo ugotovili, kje je prišlo do napake in kdo jo je naredil, bi ta moral po predsednikovem mnenju tudi odgovarjati. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.