|  Svet

Špansko ustavno sodišče potrdilo zakonitost istospolnih porok

Špansko ustavno sodišče je potrdilo zakon iz leta 2005, ki je več deset tisočim istospolnim parom omogočil, da so se poročili. Zakonu, ki je legaliziral istospolne poroke, je nasprotovala konservativna Ljudska stranka (PP) sedanjega španskega premiera Mariana Rajoya, ki se je na zakon pritožila zaradi neustavnosti, ko je bila še v opoziciji.

Ustavno sodišče je pritožbo več kot 50 članov stranke zavrnilo z osmimi glasovi za proti trem, eden sodnik pa se je vzdržal, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Razsodbo z obrazložitvijo bo sodišče objavilo v prihodnjih dneh.

Z zakonom, ki ga je leta 2005 sprejela takratna socialistična vlada Joseja Luisa Zapatera, je Španija postala tretja državo na svetu po Nizozemski in Belgiji, ki je homoseksualcem dala pravico do sklenitve zakonske zveze. S tem pa jim je dodelila tudi pravico do posvojitve otrok. Doslej se je tako v Španiji poročilo 30.000 istospolnih parov.

Zakonu sta ob sprejemu ostro nasprotovali vplivna katoliška cerkev in opozicijska PP, ki sta takrat pozivali k demonstracijam proti zakonu. Rajoy je po potrditvi zakona v parlamentu julija 2005 izjavil, da bo zakon sprožil delitve v družbi.

PP je od takrat prevzela vodenje vlade, zato so nekateri domnevali, da bo njena vlada skušala spremeniti zakonodajo in poroke homoseksualcev ukiniti. Španski minister za kmetijstvo Miguel Arias Canete je danes že dejal, da vlada spoštuje odločitve ustavnega sodišča. Premier Rajoy pa je dejal, da PP zakonu o istospolnih zakonskih zvezah ni nasprotovala zaradi dejanskih pravnih učinkov, temveč zaradi uporabe besede "poroka" za opis zveze med istospolnimi pari. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.