|  Politika

Kučan: Kampanja ni pokazala stališč kandidatov; Štuhec: Podprl bom Pahorja

V drugi krog!

V drugi krog!
© Denis Sarkić

Bivši predsednik države Milan Kučan meni, da se v predsedniški kampanji niso prepoznala stališča, temveč da so bila v ospredju vprašanja, ki so govorila o osebnosti kandidatov. Evropski poslanec Jelko Kacin je oster do kandidata Boruta Pahorja. Prepričanje ljudi, da je Pahor ta hip najboljši in da bo rešil Slovenijo, je po Kacinovem mnenju iluzija.

Po prepričanju Milana Kučana, ki je pred predsedniškimi volitvami podprl aktualnega predsednika Danila Türka, v kampanji ni bilo soočenj o stališčih glede vzrokov za krizo in o tem, kako jo odpraviti, temveč so bila v ospredju vprašanja, ki so bolj govorila o osebnosti kandidatov kot o njihovih stališčih. Državljani smo si tako po mnenju Kučana težko oblikovali mnenje, kdo je tisti, ki mu kaže zaupati, da nas bo popeljal v boljšo prihodnost.

Po prvih analizah je kandidat SD Borut Pahor dobil precej glasov strank sedanje koalicije. Če to nakazuje na človeka, ki bi znal povezati oba pola, pa bo po Kučanovem mnenju pokazal čas. "Za povezovanje je treba stopati s svojimi stališči in s tistimi, ki so soodgovorni za dogajanje v državi, iskati političen kompromis," je potem, ko so bili znani delni neuradni izidi prvega kroga predsedniških volitev, v novinarskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani dejal Kučan. Samo povezovanje zaradi povezovanja ali pristajanje na kompromis zaradi kompromisa namreč po njegovem mnenju ne vodi nikamor.

Ali bo v drugem krogu bolj aktivno podpiral Danila Türka, je po njegovih besedah odvisno od Türka in njegovega štaba. Na vprašanje, kako gleda na nekatere ocene, da se je okoli Pahorja zbrala nova levica, okoli Danila Türka pa stara, je odgovoril z besedami, da je levica levica, ali je pa ni. Kdo je levičar, pa se vidi po stališčih, je dodal.

Po besedah evropskega poslanca LDS Jelka Kacina, ki je v nedeljo tudi prišel podpreti Türka v njegov štab, je po prvem krogu volitev čas za analizo tega, kako so se kandidati doslej izkazali, kakšno zaupanje so dobili v volilnem telesu oz. njegovih posameznih delih.

Sicer pa Kacin kritično ocenjuje, da so bili ljudje v dneh pred volitvami zasičeni s številnimi soočenji v različnih medijih in da je potreben malo bolj zadržan pristop, sicer se dela škoda tako instituciji predsednika republike kot kandidatom. Opozarja tudi, da se v tem trenutku zdi, "kot da predsednik Türk še nikoli ni bil predsednik. Vendar pa je cel mandat vodil državo in je marsikaj v teh petih letih tudi dosegel".

Do Pahorja, Türkovega tekmeca v drugem krogu, pa je oster. Kot pravi, je bila pred letom dni "ogromna večina slovenskega prebivalstva popolnoma prepričana, da gre za popolnoma nesposobnega politika in da ga je treba z vrha vlade odstaviti. Danes pa so prepričani, da je najboljši ta hip in da bo s funkcije predsednika rešil Slovenijo, njeno gospodarstvo, odnose z vsemi sosedi." Kacin poudarja, da to ni realno, ampak iluzija.

Za teologa Ivana Štuheca je največji osmoljenec prvega kroga predsedniških volitev Danilo Türk, za katerega ocenjuje, da nima nobene možnosti za zmago v drugem krogu. Sam bo tako podprl Boruta Pahorja. Glede rezultata Milana Zvera pa minister Žiga Turk ocenjuje, da je plačal ceno za to, ker je podpiral ukrepe vlade.

Štuhec je pričakoval, da bo Milan Zver, ki ga je tudi sam podpiral, na volitvah dobil višjo podporo, kot jo je. Je pa zanj ne glede na to največji osmoljenec prvega kroga volitev Danilo Türk, ki je izgubil "skoraj polovico tistega, kar so mu napovedovali". Glede na prvo izjavo Türka po objavi izidov prvega kroga volitev Štuhec ocenjuje, da Türk nima "nobene možnosti" za zmago v drugem krogu. Z izjavo je namreč po navedbah Štuheca Türk pokazal svojo užaljenost.

Razlog za slab Türkov izid Štuhec vidi v tem, da je v volilno kampanjo šel s prepričanjem, da je že zmagovalec. Poleg tega je v volilni kampanji deloval neprepričljivo, slabo pa je zavrgel tudi očitke, ki so bili naslovljeni nanj, je po nedeljski razglasitvi izidov prvega kroga predsedniških volitev dejal Štuhec.

Napoveduje tudi, da bo v drugem krogu podprl Pahorja, in sicer zato, ker nima druge izbire.

Zverov rezultat je v nedeljo komentiral tudi minister za visoko šolstvo, izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Slednji je prepričan, da je bil Zver najboljši kandidat, je pa plačal ceno za to, ker je podprl vlado, "ki vleče ukrepe, ki niso popularni, so pa nujni za to, da se reši državo".  Volilna kampanja se je Turku zdela na nivoju. O tem, koga bo podprl v drugem krogu, pa še ni razmišljal. "Izbira bo težka, vendar ne zato, ker bi bila oba tako odlična kandidata," je dejal.

V nedeljo je potekal prvi krog predsedniških volitev, na katerih je po delnih neuradnih izidih najboljši izid dosegel Borut Pahor, ki ga je volilo 40 odstotkov volivcev. Drugi je bil Danilo Türk, ki ga je volilo 35,84 odstotka volivcev, tretji pa Milan Zver, ki ga je volilo 24,16 odstotka volivcev. V drugi krog, ki bo potekal 2. decembra, sta se tako uvrstila Pahor in Türk. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.