|  Politika

Virant: Težava je nastala pri fotokopiranju podpisov

© Borut Krajnc

Predsednik DZ Gregor Virant zatrjuje, da v DZ vedo, koliko je originalnih podpisov v pobudi za referendum o slabi banki. "S tem smo zaščitili pravico pobudnikov do referenduma," je danes dejal Virant, ki meni, da je "žalitev za inteligenco, če se poskuša narediti težavo tam, kjer je ni: na vstopni točki podpisov v DZ".

"Ne bom dopustil, da se me spelje na napačno sled. Težava je namreč nastala pri kroženju fotokopij podpisov," je danes na novinarski konferenci ob določitvi roka za začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke, dejal Virant.

Generalna sekretarka Mojca Prelesnik je vnovič zagotovila, da DZ pri ravnanju s podpisi ni naredil formalne napake in da niso ravnali v nasprotju s predpisi. Poudarila je, da službe DZ ravnajo po navodilu pisarniškega poslovanja, ki ga je sprejel nekdanji generalni sekretar Lovro Lončar.

31. člen navodil pravi, da je treba "vso uradno pošto zajeti in pretvoriti v elektronsko obliko, razen tiste, ki je označena s stopnjo tajnosti". Vsi podatki, varovani s katerim koli zakonom, so obravnavani enako. Zakon o referendumu in ljudski iniciativi pa pravi, da predsednik DZ pristojne službe DZ in ministrstvo varujejo osebne podatke volivcev pod pobudo za referendum kot zaupne, je pojasnila.

Spomnila je, da je 1. novembra uvedla novo navodilu v zvezi z distribucijo gradiv z osebnimi podatki. Po njenih besedah se namreč v DZ osebni podatki ne distribuirajo po elektronskih medijih, saj lahko uide izpod nadzora. Sledljivost gradiva pa, pravi, zagotavljajo z originalnimi podpisi pod pobudo.

Ko glavna pisarna v DZ prevzame podpise, naredijo fotokopijo celotnega paketa in jo shranijo, na ministrstvo za notranje zadeve pošljejo fotokopijo. V DZ podpisov ob prejemu niso prešteli, saj lahko preštejejo le liste, na katerih so podpisi. Poudarila je, da tudi na notranjem ministrstvu paketa s podpisi ob prejemu od kurirja niso odpirali in ne šteli listov s podpisi. Tega tudi niso bili dolžni, je dodala.

Po Virantovih besedah bo upravna inšpekcija raziskala prav to, ali so bili predpisi o pisarniškem poslovanju spoštovani. Sam je prepričan, da kršitev ni bilo. Je pa glavnega upravnega inšpektorja prosil, da to zadevo obravnavajo prioritetno. "Državljane ta zadeva upravičeno skrbi. Mene pa, verjemite, skrbi in iritira najbolj," je dejal in dodal, da ni nikogar, ki bi mu zaplet bolj kradel spanec kot njemu.

Prelesnikova je vprašala, o čem se pri zapletih s podpisi sploh razpravlja, ter zadevo ponazorila s prispodobo: "Kar naenkrat ni več kriv vlomilec, ki je v hišo vlomil, temveč lastnik hiše, ki naj ne bi namestil dovolj močnih ključavnic."

Virant je spomnil še na predlog sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, po katerem bi bilo treba podpise za začetek postopkov za referendum overiti na upravni enoti. To bi po njegovem mnenju rešilo številne težave.

Prelesnikova je pojasnila, da so kriminalisti v petek zahtevali določeno dokumentacijo in opravili razgovore. Ni pa pojasnila, s kom. Podrobnosti o dveh policijskih preiskavah tako z Virantom nista pojasnjevala. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.