|  Politika

Odločen ne "rezanju, sekanju, zmanjševanju in odpuščanju"!

Pozivi k udeležbi na sobotnih demonstracijah iz različnih organizacij

Sobotne demonstracije bodo potekale v okviru vseevropskih demonstracij, ki se vrstijo po 29 evropskih mestih in katerih namen je izraziti nasprotovanje varčevalnim ukrepom oz. osredotočenju vlad na rezanje, sekanje, zmanjševanje in odpuščanje, je pojasnil Branimir Štrukelj.

Sobotne demonstracije bodo potekale v okviru vseevropskih demonstracij, ki se vrstijo po 29 evropskih mestih in katerih namen je izraziti nasprotovanje varčevalnim ukrepom oz. osredotočenju vlad na "rezanje, sekanje, zmanjševanje in odpuščanje", je pojasnil Branimir Štrukelj.
© Arhiv Mladine

K udeležbi na sobotnih demonstracijah so pozvali tudi v neparlamentarnih strankah LDS, TRS in DSD, kjer nasprotujejo vladnim "nedemokratičnim načinom sprejemanja škodljivih zakonov po nujnem in skrajšanem postopku". Demonstracij se bodo udeležili tudi predstavniki visokošolskega sindikata ter Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva. Demonstracije bodo v soboto na Kongresnem trgu v Ljubljani potekale med 11. in 13. uro. Zbrane bo nagovorilo več govornikov, organizatorji pričakujejo tisoče ljudi in poudarjajo prizadevanje za miren potek protestov.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da bo organizacija demonstracij razmeroma "asketska". Na Kongresnem trgu bo postavljen oder, na katerem se bodo zvrstili govorniki, med njihovimi govori pa bo poskrbljeno za glasbene vložke. Po Štrukljevih besedah bo bistveno sporočilo sodelujočih. Izpostavil je, da demonstracij ne organizira le ena skupina, temveč več skupin s specifičnimi pogledi. Skupen pa jim je poziv, naj vlada opusti uničevalne ukrepe in najde rešitve, ki bodo zagnale gospodarstvo. Strinjajo se, da je Slovenija v tem trenutku blokirana in da izhoda iz krize ni na vidiku.

Predsednik KSJS je ponovil stališče, da ostro varčevanje krizo še poglablja in da se skuša s sedanjimi ukrepi ohraniti moč političnih in kapitalskih elit. S Slovenskim državnim holdingom in slabo banko se želi vzpostaviti nadzor nad zadnjim skupnim premoženjem, hkrati pa se slabša pogoje za upokojevanje in delo, je bil kritičen. V zvezi s predvidenim zmanjšanjem mase plač v javnem sektorju je dejal, da to predstavlja poskus, da se delavce, ki so po propadu podjetij ostali brez dela, potolaži tako, da na cesti pristanejo še učitelji, medicinske sestre, negovalke.

Sobotne demonstracije bodo sicer potekale v okviru vseevropskih demonstracij, ki se vrstijo po 29 evropskih mestih in katerih namen je izraziti nasprotovanje varčevalnim ukrepom oz. osredotočenju vlad na "rezanje, sekanje, zmanjševanje in odpuščanje", je pojasnil Štrukelj. Po njegovih besedah to, da so se sami za organizacijo demonstracij odločili za soboto in ne današnji dan, govori o veliki odgovornosti, saj to ne bo prekinilo delovnega procesa, ter prepričanju, da so se ljudje protestov pripravljeni udeležiti tudi na svoj prost dan.

Da gredo ukrepi za reševanje krize na račun delavcev, upokojencev in mladih, se je strinjal tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Znova je bil oster do socialne zakonodaje, ki naj bi povečevala revščino, skrbi ga tudi, ker je mogoče po toliko letih znova govoriti o lačnih otrocih. Za delovna mesta in solidarnost bi se morali boriti s tolikšno vnemo, "kot se gospodje za obstoj finančnih institucij", je pozval. To, kar se dogaja v Evropi, priča o novi kolonizaciji, je prepričan. Države niso več suverene, temveč zgolj pritrjujejo Evropski komisiji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, je dejal. Trojki po njegovih besedah pomagajo bonitetne hiše, ki ocenjujejo konkurenčnost narodov in ljudi, "kot da smo podjetje". Dodal je, da Evropa potrebuje novo pogodbo, ki bo namesto ekonomskih pravic v ospredje postavila temeljne človekove pravice.

Predsednik Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar je med razlogi za demonstracije izpostavil največje razslojevanje in socialno neenakost doslej. Vladi je očital, da se ne ozira na lastno prebivalstvo. Vlada, ki ne ve, da so edino bogastvo, ki ga ima, ljudje, ni vredna da vlada, je poudaril. Država, ki je bila urejena, je zdaj "na psu", je ocenila tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak. Izpostavila je, da so upokojenci opeharjeni, saj so leta vplačevali v pokojninsko blagajno, danes pa iz nje ne dobijo dovolj. Polovica upokojencev dobi manj kot 550 evrov pokojnine, je spomnila. Mladi pa želijo prek demonstracij vladi sporočiti, naj prisluhne njihovim argumentom, je dejal predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Mitja Urbanc. Po njegovih besedah bodo največje breme krize na dolgi rok nosili prav oni, že zdaj pa se jih mnogo namesto z načrtom kariere in družine ukvarja z vprašanjem lastnega preživetja.

V LDS, Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in Demokratični stranki dela (DSD) so v skupnem sporočilu zapisali, da vlada "z manipulacijami ob referendumskih pobudah preprečuje izražanje ljudske volje, z grožnjami in ustrahovanjem sili državljane v pokorščino lažem, z izkrivljenim prikazovanjem ekonomske situacije države pa v odpovedovanje pridobljenim delavskim pravicam in v revščino". Po njihovih navedbah vlada Janeza Janše "z največjo hitrostjo nadaljuje uničevanje Slovenije, ki ga je začela v svojem prvem mandatu 2004 - 2008". V strankah zato pozivajo svoje člane in druge državljane, da se v čim večjem številu udeležijo protestov in tako izrazijo nasprotovanje "metodam in vsebini rešitev, s katerimi skuša sedanja oblast razgraditi standarde demokracije in nas zapeljati v drugo republiko".

V visokošolskem sindikatu so člane pozvali, da k udeležbi pozovejo tudi študente. Opozarjajo na "stihijsko razpadanje sistema javnih uslužbencev". Po njihovem mnenju se je treba "načrtnemu uničevanju in sočasni privatizaciji javnih storitev zoperstaviti z jasno artikuliranimi zahtevami". Uveljavitev teh zahtev se je treba lotiti na organiziran način in po potrebi s klasičnimi oblikami sindikalnega boja, so zapisali. Opozorili so tudi na po njihovem mnenju protizakonite posege v pravice zaposlenih na vseh treh javnih univerzah. Kot navajajo, so pristojnemu ministrstvu že napovedali pripravo predloga pravičnejše umestitve visokošolskih delavcev v sistem javnih uslužbencev. "Če v razrezu proračunske postavke za visoko šolstvo ne bo radikalnih popravkov, bomo ob sprejemanju proračuna izvedli opozorilno stavko, v nadaljevanju pa za obrambo pravic zaposlenih v javnem visokem šolstvu uporabili vse razpoložljive oblike pritiska," so napovedali.

V Gibanju za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva pa pojasnjujejo, da bodo protestirali "proti politikom, ki v svojo korist in v korist lobijev ter kapitala in pod plaščem neoliberalne ideologije že dvajset let rušijo sisteme socialne in zdravstvene varnosti v državi". S tem po njihovih navedbah rušijo tudi ustavne, zakonske, pravne, gospodarske in socialne temelje naše družbe. Protestirali bodo tudi proti ukrepom politikov, ki pod izgovorom gospodarske in finančne krize omogočajo prenose premoženja od manj premožnih in revnih k najbolj bogatim, proti privatizaciji javnih služb ter proti skorumpiranim politikom, so zapisali.

Glavni organizatorji sobotnih demonstracij so ZSSS, KSJS, Neodvisnost, ŠOS in ZDUS. Aktivno bodo sodelovale tudi nekatere druge organizacije: Dijaška organizacija Slovenije, študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, večina od 52 študentskih klubov, študentsko društvo Iskra, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Koordinacijski odbor kulture Slovenije, Zveza civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj ter Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.