|  Politika

»Podpis poslanke ni ponarejen, je izviren«

Policija potrdila, da podpis Župevčeve ni bil ponarejen

Policija potrdila, da podpis Melite Župevc ni bil ponarejen.

Policija potrdila, da podpis Melite Župevc ni bil ponarejen.
© Blaz Samec / Delo

Podpis poslanke, ki se je nanašal na prijavo v zvezi z istovetnostjo podpisa pod pobudo za referendum, ni ponarejen, temveč je izviren, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Kriminalisti so sicer v zvezi s podpisom pod referendumsko zahtevo o zakonu o državnem holdingu pred dnevi obiskali poslanko PS Melito Župevc.

V medijih, kasneje pa tudi v koalicijskih krogih so se v dneh po vložitvi zahteve za razpis referenduma o zakonu o državnem holdingu pojavili dvomi o verodostojnosti podpisa poslanke PS Melite Župevc. Sama je zanikala, da bi podpis ponaredila, danes pa jo to potrdila še policija. Na PU Ljubljana so pojasnili, da so končali predkazenski postopek, ki se je nanašal na prejeto prijavo v zvezi z istovetnostjo podpisa pod podano pobudo za referendum.

"V skladu s strokovnimi standardi so bili zbrani materiali za preiskavo podpisov, ki jo je opravil Nacionalni forenzični laboratorij in podal strokovno mnenje, da podpis poslanke ni ponarejen, temveč je izviren," so zapisali. O zbranih obvestilih bo policijska uprava s poročilom obvestila pristojno tožilstvo, so še sporočili s PU Ljubljana.

Predsednik DZ Gregor Virant je dejal, da je Župevčevi glede pristnosti podpisa zaupal in je zavračal predlog za grafološko preverjanje podpisa. "Obstaja pa pri meni grenak priokus, da je bila ta policijska preiskava opravljena iz političnih razlogov SDS. Ne morem se znebiti tega občutka," je dejal.

Z njim soglaša tudi predsednik PS Zoran Janković. Kot je dejal v izjavi novinarjem, se bo sedaj videlo, kako bo notranji minister Vinko Gorenak "preiskoval sam sebe. To bo novost v Evropi". Višek "razumevanja demokracije s strani SDS" pa je po njegovih besedah to, da je, kot pravi, ista stranka podpise poslala tudi na ustavno sodišče. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.