|  Politika

V Ljubljani na Kongresnem trgu demonstracije proti načinu reševanja krize

Poziv na Dunajski ulici v Ljubljani

Poziv na Dunajski ulici v Ljubljani
© Borut Krajnc

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo danes potekale množične demonstracije proti načinu reševanja krize. Organizatorji - tri sindikalne centrale, upokojenci in študenti - želijo z njimi opozoriti na ukinjanje socialne države in se zavzeti za delovna mesta, javne storitve in dostojanstvo. Na protestih pričakujejo na tisoče ljudi.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederaciji neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Študentski organizaciji Slovenije in Zvezi društev upokojencev Slovenije jih najbolj skrbi ostro varčevanje, ki ga predvidevata državna proračuna za prihodnji dve leti.

Ekstremni rezi po njihovi oceni ne bodo zagnali gospodarstva, temveč bodo krizo še poglobili in bodo vodili v še večjo revščino.

V ZSSS so za STA pojasnili, da je vsaj 70 avtobusov z demonstranti že krenilo iz drugih mest po Sloveniji, a da bo demonstrantov zagotovo več, saj so še v petek iz podjetij naknadno sporočali o dodatni udeležbi. V Konfederaciji novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS Neodvisnost) pa so za STA povedali, da nekega množičnega odziva svojih članov ne pričakujejo.

Organizatorji pričakujejo tisoče ljudi, prizadevali pa si bodo za miren potek protestov. Za varnost bodo skrbeli policisti in varnostniki. Na Policijski upravi Ljubljana so za STA povedali, da bodo v varovanje vključeni tako policisti splošne policijske postaje, konjeniki, pripadniki posebne enote in vodniki službenih psov, pa tudi prometni policisti. Število policistov na terenu pa bodo sproti prilagajali glede na dogajanje in število demonstrantov.

Protesti bodo sicer potekali v okviru vseevropskih demonstracij, ki so se ta teden zvrstili po številnih evropskih mestih in katerih namen je bil prav tako izraziti nasprotovanje osredotočenju vlad na zategovanje pasu. Po navedbah slovenskih organizatorjev to, da so se sami za demonstracije odločili na soboto, govori o veliki odgovornosti, saj to ne bo prekinilo delovnega procesa, ter o prepričanju, da so se ljudje protestov pripravljeni udeležiti tudi na svoj prosti dan. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.