|  Politika

Zbirajo se podpisi za referendum o slabi banki

© Borut Krajnc

Danes se je začelo 35-dnevno za zbiranje 40.000 podpisov za referendum o slabi banki. Pogovori o umiku referendumske pobude o slabi banki bodo sicer tekli še naprej, prav tako se nadaljujejo pogovori o možnosti umika zahteve za še en referendum, in sicer o zakonu o državnem holdingu.

Pobudnik referenduma o slabi banki, Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), in ministrstvo za finance sta se v minulih dneh neuspešno pogajala o umiku referendumske pobude. Obe strani sta sicer še vedno pripravljeni na pogovore, a sindikat zahteva popolnoma novo rešitev za sanacijo slabih bančnih rešitev.

Če ne bo dogovora o umiku pobude za referendum, bi ta ob ustreznem številu podpisov in upoštevanju rokov lahko bil januarja. Še pred tem pa bo o pobudi za referendum odločalo ustavno sodišče. Minister za finance Janez Šušteršič je namreč v petek napovedal, da bo večina v parlamentu vložila zahtevo za ustavno presojo referenduma o slabi banki.

Ustavno sodišče bo sicer odločalo o ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, ki jo je vložila skupina poslancev, večinoma iz opozicijske PS. Pogovori o umiku zahteve za referendum o holdingu sicer še vedno tečejo. Tako se bosta danes popoldne o možnosti umika referendumske zahteve pogovarjala minister za finance Šušteršič in poslanka PS Alenka Bratušek. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.