|  Svet

»Njihovo trpljenje ni bilo priznano«

Brammertz razočaran nad oprostilno sodbo za Gotovino in Markača

Petkova odločitev haaškega sodišča je izzvala evforijo na Hrvaškem, medtem ko je v Srbiji sprožila val razočaranja in jeze.

Petkova odločitev haaškega sodišča je izzvala evforijo na Hrvaškem, medtem ko je v Srbiji sprožila val razočaranja in jeze.
© Arhiv Mladine

Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je razočarano zaradi oprostilne sodbe za hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača, je v sredo sporočil glavni haaški tožilec Serge Brammertz. Napovedal je možnost postopka za oceno petkove razsodbe.

Kot je Brammertz zapisal v sporočilu za javnost, se zavedajo, da tisti, ki so trpeli zaradi zločinov med in po operaciji Nevihta, niso zadovoljni s sodbo ter čutijo, da njihovo trpljenje ni bilo priznano. Napovedal je, da bo tožilstvo ponudilo svoje dokaze o zločinih med in po Nevihto pravosodnim telesom v državah na območju bivše Jugoslavije z namenom izvajanja sodnih postopkov proti odgovornim. "Verjamemo, da bo hrvaško pravosodje kos svojim obveznostim," je izpostavil glavni haaški tožilec.

Brammertz je tudi poudaril, da tožilstvo spoštuje prizivno sodbo, da pa bo razmislilo o postopku ocenjevanja odločitve treh sodnikov pritožbenega sveta haaškega sodišča. Kot je pojasnil, sta preostala dva sodnika, ki se nista strinjala z oprostilno sodbo za Gotovino in Markača, opozorila na pomembna vprašanja, ki izhajajo iz razsodbe, ki jo je sprejela večina od petih sodnikov pritožbenega sveta. Dodal je, da gre za zagotavljanje usklajenosti standardov za ocenjevanje v prizivnem postopku, ocenjevanje vseh dokazov kot celote in izražanje primernega spoštovanja do dejstev, ki jih je ugotovilo prvostopenjsko sodišče.

Brammertzev svetovalec Frederic Swinnen že v torek za srbsko televizijo dejal, da haaško tožilstvo ne bo zahtevalo revizije odločitve pritožbenega sveta haaškega sodišča. Gotovina in Markač sta bila aprila lani nepravnomočno obsojena na 24 oziroma 18 let zapora, pritožbeni svet haaškega sodišča pa je v prejšnji petek zavrnil vse točke obtožnice in generala oprostil obtožb za vojne zločine. Tretji hrvaški general Ivan Čermak je bil oproščen v istem postopku že aprila lani.

Petkova odločitev haaškega sodišča je izzvala evforijo na Hrvaškem, medtem ko je v Srbiji sprožila val razočaranja in jeze. Med drugim je bivši srbski zunanji minister Vuk Jerermić, ki začasno vodi generalno skupščino Združenih narodov, za 10. april 2013 napovedal razpravo o delovanju mednarodnih sodiščih za vojne zločine. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.