|  Politika

Sviz: Zaradi predvidenih sprememb v vrtcih pripravljeni na stavko in referendume

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
© Miha Fras

Spremembe na področju vrtcev in osnovnih šol, ki jih predvideva predlog zakona za uravnoteženje javnih financ za občine, Slovenijo vodijo 30 let nazaj v preteklost, so danes v Ljubljani opozorili (sindikalni) predstavniki predšolske in osnovnošolske vzgoje. V Svizu so se pripravljeni proti njim boriti s stavko in referendumi.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril, da se je vlada s tem, da spremembe sprejema tako na hitro - zakon naj bi v veljavo stopil 1. januarja - "eksplicitno odločila", da ne bo spoštovala nobenega dogovora, ki ga podpiše. To kaže, da je "vladavina prava v tej državi končana", je bil oster.

Štrukelj je spomnil, da se je vlada maja v zameno za podpis stavkovnega sporazuma, s katerim so javni uslužbenci pristali na znižanje plač, zavezala k uskladitvi sprememb standardov in normativov na področju vzgoje in izobraževanja v okviru socialnega sporazuma. Ta pogajanja socialnih partnerjev so stekla, a jih je vlada zaradi časovne stiske pri sprejemanju reform pokojninskega sistema in trga dela prekinila, je dodal.

V petek predstavljene spremembe na področju vrtcev in osnovnih šol je zato označil za "perverzno norčevanje" vlade iz zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja, ki so v zameno za ohranitev standardov in normativov za "vse nas" pristali na nižje plače. "In zdaj mi skušajo reči: 'Ti si idiot, ti si takrat podpisal nekaj, česar ne razumeš'," je poudaril.

V tej luči je prvi mož Sviza napovedal, da bodo naredili vse, da prekinejo to "absolutno drsenje pravnih norm, spoštovanja prava". Za uveljavitev stavkovnega sporazuma so pripravljeni poseči po vseh orožjih - po stavki in referendumih. "Tu bo skrajna odločnost," je zatrdil.

Prihodnji torek bo tako po njegovih besedah potekala izredna seja glavnega odbora Sviza, na katerem bodo odločali o preoblikovanju v stavkovni odbor.

Predlog zakona za uravnoteženje javnih financ za občine na področju vrtcev predvideva spremembe standardov in normativov oz. povečanje delovnih obveznosti vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečanje števila otrok v oddelkih, na področju osnovnega šolstva pa oblikovanje šolskih okolišev. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.