|  Politika

SDS in NSi zaradi poročanja medijev zahtevata sejo odbora DZ

Poslanski skupini SDS in NSi zahtevata sklic nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, na kateri bi razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih. Tem namreč očitajo, da so ob mariborskih protestih svoj prostor odprli neposrednemu pozivanju k nasilju.

Poslanci SDS in NSi v zahtevi za sklic seje opozarjajo, da so se mirne demonstracije v Mariboru sprevrgle v poskuse organiziranega nasilja. Odgovornost za takšen potek dogodkov pa po njihovem mnenju nosijo tudi nekateri mediji, ki so "svoj prostor odprli izjavam, ki so tolerirale, razpihovale ali celo pomenile neposredno pozivanje k nasilju".

Na to po mnenju poslancev SDS in NSi niso odreagirale tiste institucije, "ki bi bile prve poklicane", med njimi programski svet RTVS in varuhinja človekovih pravic. Predlagatelji zato želijo javnost opozoriti na nesprejemljivost teh ravnanj ter vzpodbuditi k ustreznemu odzivu vse tiste, ki jih še niso odločno zavrnili. "Odlašanje ali celo opustitev odločne zavrnitve vsakega hujskaštva, sovražnega govora, kršitev ustavnih načel, evropskih vrednost in načel medkulturnega dialoga ni mogoče razumeti drugače kot tiho odobravanje dogajanja," so zapisali v zahtevi.

Odboru predlagajo nekaj sklepov. Tako naj bi odbor odločno zavrnil vsak pojav sovražnega govora ter pozivanja k nestrpnosti ter poudaril, da so takšni pojavi še posebej zaskrbljujoči, kadar so v prisotni v posameznih medijih. Poslanci naj bi tudi pozvali vse, ki sodelujejo v javnem diskurzu, še posebej pa vse medije, k doslednemu spoštovanju ustavnih načel in načel medkulturnega dialoga.

Poleg tega bi programskemu svetu RTVS predlagali, da se čim prej sestane na seji ter obsodi pojave sovražnega govora v programih RTV Slovenija. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.