|  Politika

Janša napovedal predloge za spremembe političnega sistema in "odpravo blokad"

Kot je dejal, Slovenija ni toliko država parlamentarne demokracije, ampak bolj država sindikalne demokracije

Skupaj v nov političen sistem?

Skupaj v nov političen sistem?
© Borut Krajnc

Predsednik vlade Janez Janša je ob čestitki danes izvoljenemu predsedniku republike Borutu Pahorju napovedal, da bodo v prihodnjih dneh in tednih v parlamentarno proceduro vložili predlog za spremembe slovenskega političnega sistema, saj je treba "odpraviti blokade". Predsedniku Danilu Türku pa se je zahvalil za vse, kar je storil dobrega.

Kot je v medijskem središču v Cankarjevem domu dejal Janša, je Pahor v danes dosegel "odličen in prepričljiv rezultat". Zahvalil se mu je, ker je v soočenjih pred drugim krogom volitev govoril tudi stvari, ki niso popularne, so pa potrebne. Prav tako se je zahvalil vsem, ki so danes prišli na volišča. To, da je bila udeležba nižja od 50 odstotkov in tudi nižja kot v prvem krogu, po besedah Janše seveda ni dober znak.

Janša je spomnil na svojo izjavo, da si vsak, ki pride na ulico izrazit svoje stališče na miren način, zasluži priznanje za aktivnega državljana, obenem pa dodal, da si vsi, ki so prišli na volišče, zaslužijo dvojno takšno priznanje. Kot pravi, je namreč mogoče kdo z neudeležbo na volitvah želel izraziti tudi protest, ampak v tem ni rešitve. V demokraciji se namreč odnosi med skupinami po njegovih besedah rešujejo na volitvah.

Predsednik vlade je za vse, kar je dobrega storil v petletnem mandatu, zahvalo izrekel tudi Türku in ob tem spomnil na preko 220.000 glasov volivcev, ki so Türka podprli tudi danes. To so glasovi ljudi, ki v Sloveniji štejejo tako kot glasovi tistih, ki so glasovali za zmagovalca, je poudaril premier. Po njegovih besedah se je treba zavedati tudi, da so v podporo Türku stopili največja parlamentarna stranka, Pozitivna Slovenija, in osebnosti, ki imajo v slovenski javnosti in politiki veliko težo.

Janša sicer upa, da bo napetost, ki je "v finišu drugega kroga" v državo vnašala dodatno nervozo, vsaj nekoliko popustila in da bodo ne samo vlada ampak tudi vsi, ki se trudijo, da Slovenija izide iz krize, dobili vsaj nekaj manevrskega prostora za delo.

Ob tem Janša poudarja, da je mandat predsednika vlade vedno na razpolago, za začetek postopka za njegovo zamenjavo je potrebnih samo deset podpisov poslancev. Mandat vlade, ki ima največjo odgovornost v državi, je najmanj zaščiten, pravi Janša.

Po njegovih besedah bo tako med drugim potreben temeljit razmislek glede mandata državnih svetnikov, županov, članov občinskih svetov in tudi mandata sodnikov. Kot je napovedal, bodo v prihodnjih dneh podali predloge za spremembe. Po njegovem prepričanju so namreč nujni ne samo ekonomsko-finančni ukrepi, ampak tudi predlogi za spremembe v političnem prostoru. "Gre za reformno političnega sistema, ki bo omogočila, da bodo blokade odpravljene," je pojasnil Janša, ki je prepričan, da se morajo spopasti tudi z vprašanji, za katere se je še na začetku mandata sedanje vlade zdelo, da bodo "čakala na boljše čase".

Če ne bodo odpravili teh blokad tudi še tako dobra pogajanja in dobra volja predsednika države ne bodo veliko pomagali, meni Janša. Kot je dejal, Slovenija po dosedanjih izkušnjah ni toliko država parlamentarne demokracije, ampak bolj država sindikalne demokracije. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.