|  Družba

Četrtkov protest proti vladni politiki do javnega visokega šolstva

Ljubljanska univerza v četrtek pred DZ proti proračunu

Ministri in poslanci očitno pozabljajo, da so bili sami deležni kakovostnega in brezplačnega študija na javnih fakultetah.

Ministri in poslanci očitno pozabljajo, da so bili sami deležni kakovostnega in brezplačnega študija na javnih fakultetah.
© Arhiv Mladine

Rektor ljubljanske univerze Stane Pejovnik je danes poslal vsem študentom in zaposlenim na univerzi pismo s pozivom, da se jutri, v četrtek, zberejo pred univerzo in gredo do DZ izrazit nestrinjanje z vladno politiko do javnega visokega šolstva in predloga proračuna. Na protestih ob boku ljubljanski univerzi bo tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Rektor je v pismu opisal stanje, v katerem se je univerza s svojimi 26 članicami znašla.

Kot osrednja slovenska visokošolska organizacija se je z znižanji sredstev za njeno dejavnost znašla v brezizhodnem položaju, piše rektor in dodaja, da je bilo že z dosedanjimi rezi delovanje Univerze v Ljubljani (UL) resno ogroženo. Napoved novih nižanj v predlogu proračuna za leto 2013 pa dejansko po njegovem mnenju pomeni poseg v samo vitalno jedro ustanove. V pismu rektor opozarja, da pristojno ministrstvo za tako drastične reze ni pripravilo nobene utemeljitve niti analize posledic takšnega nerazumnega varčevanja za prihodnost visokega šolstva.

Predlog proračuna za leto 2013 pomeni za univerze 16 odstotkov manj denarja za izobraževanje in 20 odstotkov manj denarja za raziskovanje glede na 2011. A v letu 2013 pričenja univerza v celoti z izvajanjem 5. letnika bolonjskih programov, kar pomeni znatno povečanje obsega dela in stroškov ob izjemnem znižanju sredstev, poudarja Pejovnik. Ob tem rektor spomni, da ministri in poslanci očitno pozabljajo, da so bili sami deležni kakovostnega in brezplačnega študija na javnih fakultetah. Kvalitetno in brezplačno javno šolstvo je zato nujni pogoj za obstanek demokratične in socialne države, predvsem pa družbe, ki temelji na solidarnosti in spoštovanju vseh ljudi, je prepričan Pejovnik.

Zato na UL odločno nasprotujejo takšni uničevalni politiki. Obenem izražajo solidarnost z vsemi javnimi ustanovami, ki so v podobnem položaju, s celotno kulturno sfero ter z vsemi sodržavljani. Od vlade pa zahtevajo, da spremeni in zmanjša načrtovana nižanja sredstev v visokem šolstvu za leto 2013. Poslanke in poslance DZ pozivajo, da zavrnejo načrtovani predlog proračuna. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) podpira prizadevanja UL in drugih, ki z mirnimi protesti izražajo nasprotovanje vladni politiki do javnega visokega šolstva. Rezov na tako pomembnem področju, kot je izobraževanje, ki vpliva na prihodnost več generacij mladih, ne bi smeli načrtovati brez podrobnih utemeljitev in analiz posledic, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zmanjševanje proračunskih sredstev za raziskovanje ogroža razvojno in raziskovalno dejavnost univerz, Slovenijo pa oddaljuje od napredka in boljše prihodnosti. Zato se bodo predstavniki ŠOS udeležili četrtkovega protesta ljubljanske univerze. Ob tem k udeležbi pozivajo tudi vse študente, "da jasno, vendar mirno izrazijo svoje nezadovoljstvo s predlaganim varčevanjem na račun njihove prihodnosti". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.