|  Politika

Ministrstvo pristalo na umik standardov in normativov v vrtcih in OŠ

© Borut Krajnc

Ministrstvo za izobraževanje je pristalo na zahtevo sindikatov na četrtkovem sestanku, da umakne vse določbe o spremembah normativov in standardov v vrtcih in osnovnih šolah iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Pogajanja v okviru delovne skupine naj bi se nadaljevala prihodnji teden, so sporočili iz Sviza. Dodajajo, da pričakujejo, da bo skladno z dogovorjenim pristojni minister Žiga Turk še danes uradno potrdil umik ustreznih določb o vrtcih in osnovnih šolah iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin.

Zaradi preteklih izkušenj z ravnanji ministrstva in vlade Sviz skladno s torkovim sklepom glavnega odbora nadaljuje s pripravami na izvedbo stavke v vrtcih, zato bo svojemu članstvu v predšolski vzgoji posredoval vsa potrebna gradiva za izvedbo glasovanja o stavki v predšolski vzgoji.

Glasovanje oziroma opredeljevanje zaposlenih o stavki se prične v ponedeljek. Če torej ministrstvo ne bo pravočasno umaknilo vseh spornih določb o spremembi predšolskih in osnovnošolskih standardov in normativov iz predloga zakona in če bo stavka med članstvom dobila večinsko podporo, bo sindikalna konferenca predšolske vzgoje Sviz še letos določila datum stavke v predšolski vzgoji, ki bo predvidoma januarja prihodnje leto.

Če bo vlada kljub vsem zagotovilom, dogovorom in sklenjenim sporazumom vztrajala pri enostranskih posegih v standarde in normative v vrtcih in osnovnih šolah ter morebitni tak zakon sprejela po nujnem postopku še letos, bo Sviz za zaustavitev uveljavitve zakona začel z ustreznimi postopki za izpeljavo naknadnega zakonodajnega referenduma.

Sviz ob tem vlado poziva, naj se jasno opredeli do nadaljevanja pogajanj socialnih partnerjev za socialni sporazum 2012-2016, v okviru tega pa tudi do spoštovanja svojih zavez, ki izhajajo iz stavkovnega sporazuma. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.