|  Politika

So Niko Janša zaposlili zaradi njenega očeta?

Nika Janša, hči predsednika vlade, je imela srečo. Kar takoj po diplomi je dobila dobro plačano službo v državnem energetskem podjetju.

Nika Janša, hči predsednika vlade, je imela srečo. Kar takoj po diplomi je dobila dobro plačano službo v državnem energetskem podjetju.
© Matej Leskovšek

Finance poročajo, da je komisija za preprečevanje korupcije pri zaposlitvi hčerke predsednika vlade Janeza Janše v državni družbi Plinovodi zaznala znake korupcije. Komisija naj bi pred dnevi vpletenim osebam že poslala svoje ugotovitve, vendar uradno tega nihče noče potrditi. Tudi predsednik uprave Plinovodov Marjan Eberlic ne daje izjav.

»Komisija za preprečevanje korupcije je v zadevi iz vašega vprašanja pred dnevi obravnavani osebi posredovala osnutek ugotovitev o konkretnem primeru, ki ga je senat sprejel na seji. Obravnavane osebe imajo v skladu z zakonom sedem dni časa, da se izrečejo o ugotovitvah. Ko komisija prejme izjave, te prouči in senatu predlaga sprejem sklepnih ugotovitev. Dodatni komentarji vsebine za zdaj niso mogoči, je pa postopek, kot zapisano, v sklepni fazi.« Tako so Financam odgovorili iz protikorupcijske komisije na vprašanja, povezana s primerom zaposlitve premierove hčere.

Avgusta letos smo na Plinovode poslali vprašanje, ali je hčerka predsednika vlade dobila službo, ker je hčerka predsednika vlade ali ker je bila najboljša? Iz podjetja Plinovodi, d. o. o. so nam takrat pojasnili, da imajo tam »jasno začrtano vizijo in strategijo razvoja« in da »družba v delovno razmerje sprejema novo zaposlene v okviru izkazanih potreb po opravljanju posameznih nalog družbe, ki so zelo natančno določene«. Vendar je zanimivo, da Nika Janša ni edini otrok visokega politika iz SDS, ki je nedavno, po zamenjavi oblasti, dobil službo v tem državnem podjetju. Tudi Tadeju Tanku, sinu Jožeta Tanka, vodje poslanske skupine SDS v parlamentu in tesnemu sodelavcu Janeza Janše se je sreča v življenju nasmehnila razmeroma hitro. Precej hitreje kot povprečnemu študentu družboslovja, ki čaka na prvo zaposlitev več kakor leto dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.