|  Politika

Erjavec zanika navedbe Jutarnjega lista o dogovoru glede LB

Jutarnji list, 12. 12. 2012

Jutarnji list, 12. 12. 2012

Zunanji minister Karl Erjavec je zavrnil pisanje hrvaškega časnika Jutarnji list, da sta slovenski in hrvaški finančni strokovnjak za vprašanje Ljubljanske banke (LB) France Arhar in Zdravko Rogić dosegla dogovor o rešitvi spora. Kot je dejal na današnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP), gre za "medijski spin".

Po pisanju današnje izdaje časnika sta Arhar in Rogić predlagala, da bi LB v roku 30 let vrnila 278,7 milijona evrov prenesenih deviznih prihrankov nekdanjih varčevalcev njene zagrebške podružnice, Hrvaška pa bi LB odpisala 421 milijonov evrov zamudnih obresti, ki bi do danes znašale okoli 700 milijonov evrov.

"To je eden od predlogov hrvaške strani, ki pa ni sprejemljiv za slovensko stran in zato menim, da morata strokovnjaka še naprej iskati neko skupno rešitev, ker je v interesu Slovenije, da ta problem rešimo, da Hrvaška postane polnopravna članica EU," je pojasnil minister. Ob tem je ponovil, da Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala zaveze, ki jih je v preteklosti dala v zvezi z LB, torej da gre za nasledstveno vprašanje, ki mora biti tudi rešeno kot tako. "To sta oba strokovnjaka že potrdila, zdaj pa je treba najti realno rešitev, sprejemljivo za obe strani," je še dejal. Potrdil je tudi, da se bosta strokovnjaka za vprašanje LB še ta mesec sešla v Sloveniji. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.