|  Politika

Interpelacija zoper ministra Gorenaka

Gorenakov zagovor: Nisem kriv

Gorenakov zagovor: Nisem kriv
© RTV SLO

Po dobrih 12 urah razprave o interpelaciji zoper notranjega ministra Vinka Gorenaka je nekoliko bolj verjetno, da ne bo uspela. Izrecno za sta se opredelili le PS in SD, v SDS, SLS in NSi pa ji nasprotujejo. Proti bo tudi večina poslancev DeSUS, medtem ko se v DL po besedah poslanca Riharda Branislja ne želijo "odločati na podlagi insinuacij".

Poslanci sicer vseskozi vztrajajo vsak pri svojih pogledih na izgubo podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o ukrepih za stabilnost bank in na odgovornost ministra Gorenaka pri tem. A že po predstavitvi stališč poslanskih skupin se je izkazalo, da lahko minister pričakuje podporo SDS, NSi in SLS. Glasovanje za ministrovo razrešitev so napovedali v opozicijskih PS in SD.

V obeh opozicijskih strankah so poudarjali, da je Gorenak za nastali položaj objektivno odgovoren. Vztrajno so zagovarjali stališče, da je bil minister o manjkajočih podpisih obveščen že v petek, 26. oktobra, nadzor se je izvedel šele v ponedeljek, 29. oktobra, DZ pa je bil o tem obveščen še dan pozneje. Prvopodpisanega pod interpelacijo, vodjo poslanske skupine PS Janija Möderndorferja je zato zanimalo, zakaj na ministrstvu niso s postopkom ponovnega nadzora začeli že v petek.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je dejal, da bi nekako še verjel, da je šlo pri izgubi podpisov za napako, če bi se izgubilo le nekaj podpisov. Ne more pa biti po njegovem mnenju naključje, da se je izgubilo 36 listov podpisov. Zato je prepričan, da je v ozadju izgube predvsem želja politike, da referenduma o zakonu o slabi banki ne bi bilo.

Gorenak je v odgovoru zavrnil vse očitke, ki mu jih očitajo pobudniki interpelacije. Ob tem je tudi opozoril, da do zdaj nobena od institucij, ki je preverjala ravnanje s podpisi pod pobudo za referendum o slabi banki, ni mogla ugotoviti, ali so se podpisi izgubili na ministrstvu za notranje zadeve ali v DZ.

"Kje so se izgubili podpisi, ne vemo, prav tako tega ne vedo institucije, ki so to ugotavljale, predlagatelji pa to vedo. Neverjetno," je dejal in pobudnikom očital tudi, da skušajo z interpelacijo zabiti klin v koalicijo.

Tudi večina koalicijskih poslanskih skupin je v pojasnilu svojih stališč poudarjala, da krivda za izgubljene podpise pod pobudo za referendum o zakonu o ukrepih za stabilnost bančnega sistema ni dokazana nikomur. Iz njihovih vrst je bilo slišati tudi, da v interpelaciji ni argumentov proti ministru. Marijan Pojbič iz SDS je dejal, da bi po danes slišanem od PS pričakoval, da umakne interpelacijo in se ministru javno opraviči.

Niso pa enotne podpore ministru sprva napovedali v DL in DeSUS. Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je sicer zjutraj napovedal, da bodo odločitev še sprejeli. V popoldanskem delu razprave pa je dejal, da se ne želijo odločati na podlagi insinuacij. Sedaj čakajo še na ugotovitve policijske preiskave "in na to polagajo veliko pozornost". Njihova podpora interpelaciji je torej vprašljiva, tudi v primeru, da bi jo podprli, pa zanjo ne bi glasovalo vseh sedem njihovih poslancev, saj sta vsaj dva danes odsotna.

Tudi v DeSUS so že zjutraj napovedovali, da bo proti interpelaciji večina njihovih poslancev, popoldne pa je vodja poslanske skupine Franc Jurša še dodatno zatrdil, da interpelacije ne bodo podprli. Je pa njihova poslanka Marjana Kotnik Poropat poudarila, da nekdo mora biti odgovoren za izginule podpise. Objektivna odgovornost je po njeni oceni v tem primeru podana, medtem ko bi morala biti subjektivna krivda tudi dokazana, je dejala.

Od nepovezanih poslancev je med drugim razpravljal Ivan Vogrin, ki se je vprašal, ali Gorenaku morda ne delajo krivice, saj trije preiskovalni organi niso mogli ugotoviti, kje so se podpisi izgubili.

Razprava je sicer velikokrat zašla tudi na teme, ki niso neposredno povezane z očitki iz interpelacije. Tako so nekateri poslanci SDS poslancem PS očitali, da skušajo z interpelacijo pozornost preusmeriti z nepravilnosti, v katere je vpleten predsednik PS Zoran Janković. Prav tako ocenjujejo, da bi bilo bolje, če bi čas, ki je namenjen interpelaciji, posvetili reševanju težav v državi.

Razprava se je razširila tudi na ukrepanje policije proti skrajnim skupinam na nedavnih demonstracijah, a je minister očitke o prekoračitvi pooblastil zavrnil.

Nekaj po 19. uri pa je v prostorih DZ prišlo tudi do incidenta; obiskovalec je z balkona razpravne dvorane po prisotnih poslancih raztresel listke s skicami obrazov poslancev in nekaterih drugih politikov ter napisi "Gotof je". Sejo je bila zato za deset minut prekinjena, obiskovalca pa so iz prostorov DZ pospremili varnostniki.

Interpelacijo je sicer po današnjem sestanku koalicije komentiral tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, ki meni, da ta ne more uspeti, v DZ pa da se "dogaja izguba časa". Po njegovem mnenju bi bilo namreč bolje, če bi se DZ ukvarjal z zakoni in ukrepi, ki jih je treba nujno sprejeti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.