Jekleni objem finančnega kapitala

Če obstaja resnično zlovešč družbeni cilj, je to cilj, naj finančni sektor v tej krizi ne pretrpi nobenih dolgoročnih izgub in naj postane le še večji, bolj koncentriran in vplivnejši kot danes

Mirne demonstracije v Ljubljani, 3. december 2012

Mirne demonstracije v Ljubljani, 3. december 2012
© Borut Krajnc

Mednarodno ekonomsko pravo pozna doktrino »odioznih dolgov« (v angleščini odious debts). Ta pojem se nanaša na javni dolg, omenja pa se zlasti v zvezi z radikalnimi spremembami političnih režimov z demokratizacijo, revolucijo ali nasilnimi prevrati. Natančen doseg doktrine je seveda predmet nestrinjanja med upniki in dolžniki. Poleg tega je treba priznati, da doktrina za zdaj obstaja bolj v člankih pravnih teoretikov kakor pa kot splošno priznan del mednarodnega običajnega prava. Vendar naj bi v nekaterih primerih novi režim smel zavrniti odgovornost za dolgove, ki jih je prevzel stari režim – zlasti če so bila posojila porabljena za osebno okoriščanje vladajoče klike, zatiranje ljudstva, napadalno vojno ali za druge nesprejemljive namene, ki ne koristijo prebivalcem države. Podan mora biti tudi element moralnega očitka upniku, ki je vedel ali bi moral vedeti, kako bo porabljen plasirani denar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.