|  Politika

Gorenak in Pličanič: Organizatorja protestov sta Lipič in Štrukelj

© Arhiv Mladine

Ministra Vinko Gorenak in Senko Pličanič sta na tiskovni konferenci pozvala organizatorje za jutri napovedanega protestnega shoda, naj izpolnijo zakonske obveznosti in proteste napovejo. Hkrati sta posvarila, da bodo organizatorji lahko tudi odškodninsko odgovorni, med njimi pa sta identificirala tudi Ladislava Lipiča in Branimirja Štruklja.

Kot je opozoril minister za pravosodje in javno upravo Pličanič, bi organizatorji morali petkove proteste v skladu s predpisi - zakonom o javnih zbiranjih - prijaviti na upravnih enotah. Poleg tega so v tem zakonu predpisani tudi drugi ukrepi, ki jih mora organizator zagotoviti - od zagotavljanja javnega reda in miru, rediteljske službe in s tem zagotavljanja varnosti tako udeležencev shoda kot tudi premoženja, je opozoril Pličanič in dejal, da je vlada odgovorna za zagotavljanje izvajanja predpisov in torej tudi zakona.

"Bistvo pravne države je spoštovanje predpisov. Namen predpisov v tem konkretnem primeru glede javnih zbiranj je očiten - varovanje življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, premoženja, javnega prometa in okolja," je dejal Pličanič. "Kršitev teh predpisov bi lahko predstavljala hudo kršitev pravic in svoboščin prebivalcev naše države," je minister opozoril organizatorje.

Notranji minister Gorenak je nato dejal, da je mogoče nekatere organizatorje identificirati in pri tem izpostavil predvsem Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in njegovega predsednika Ladislava Lipiča. Pri tem je omenil še Jožeta Ribiča iz območnega odbora te organizacije za Dolenjsko.

Izpostavil je tudi policijsko veteransko združenje Sever in Miho Molana, Antona Pozveka in Emila Peterko. Prav tako je po njegovih besedah k organizatorjem mogoče prištevati tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter njegovega predsednika Branimirja Štruklja. "Vsi ti so organizatorji najmanj v tistem delu, ki se tiče njihovega članstva (...), ker javno pozivajo svoje člane, da pridejo na zborovanje in da jim organizirajo tudi prevoze," je dejal Gorenak.

Notranji minister je še spomnil, da je za nespoštovanje predpisov iz zakona o javnih zbiranjih predvidena globa do 250 evrov za posameznika in do 8000 evrov za pravne osebe. Prav tako je možna odškodninska tožba proti organizatorjem, če ne bodo izpolnjevali zahtev iz zakona o javnem zbiranju, je opozoril.

Zagotovil je sicer, da bo policija vseeno izvajala omenjene zahteve po zagotavljanju javnega reda in miru, tudi če jih "organizatorji" ne bodo. "Ampak jaz jih pozivam, da vse to opravijo, preden bodo pripeljali svoje članstvo tukaj v Ljubljano ali kamorkoli drugam," je še dejal notranji minister.

Opozoril je še, da so vse omenjene veteranske organizacije financirane s strani države. "Na račun državnega denarja pravzaprav na nek način rušijo vlado," je še dejal Gorenak.

Dodal je še, da je treba ločiti med miroljubnimi protesti, na katerih se ljudje zavzemajo za pravno državo in boljše življenje, ter tistimi, "ki nasilno rušijo in vodijo v nasilje proti policiji". "Še posebej žalostno pa se mi zdi to, da se med temi organizatorji oz. temi, ki danes vabijo na demonstracije, pojavljajo tiste organizacije, ki so si v zadnjih desetih letih - kot je Sviz recimo - izborile naproti ostalim javnim uslužbencem boljši položaj," je izjavil.

Hkrati je okrcal tudi medije, ki da ustvarjajo "vso to klimo". "Vlada si na vsakem koraku trudi pojasnjevati zadeve in delati stvari, ki so dobre za to državo," je poudaril in dejal, da medijem "manjka kritična distanca in odnos do države".

Pličanič je sicer še dodal, da njun današnji poziv ni uperjen proti protestom kot takim in demokratičnemu izražanju mnenj. Kot je dejal, je "vsakemu jasno", da je treba zadeve v Sloveniji spremeniti, da je treba o potrebnih spremembah doseči čim večji konsenz. "To pa ne bo šlo drugače kot s pogovori in dogovori," je pozval pravosodni minister. "Na ta način, ko se napetost samo povečuje, ne bomo prišli nikamor," je še dodal. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.