Protestivalci novemu predsedniku: »Pahor, kako si drzneš!«

Na Kongresnem trgu ob 18.30h zaživel kulturniški Protestival, ki so se mu pridružili mnogi zombiji

Pahor, sram te bodi!

"Pahor, sram te bodi!"
© Metod Bočko

Ljubljanski Kongresni trg so zavzeli zombiji in pričeli s protestno manifestacijo Protestival, ki naj bi ob uradni državni proslavi ponudila tudi alternativno verzijo. Kakih tisoč protestnikov je okoli 19. ure krenilo v smeri barikad na Šubičevi, pohoda pa so se udeležili številni kulturniki, umetniki, društva in ostali zombiji, ki želijo opozoriti na potrebo po drugačni paradigmi v kulturi in politiki.

Zombiji, ki se jih je ustrašil Janša.

Zombiji, ki se jih je ustrašil Janša.
© Metod Bočko

Organizatorji so si želeli, da bi si udeleženci nadeli maske in ustvarili velike lutke, saj da gre za 'politmaškarado', te maske pa naj bi nato zažgali, kar bo, kot je povedal eden organizatorjev Matija Solce, ena od napovedi nove pomladi. Ena največjih mask na shodu predstavlja smrt, saj se v bistvu dogaja pogreb pravne in socialne države. Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik je pojasnil, da se zavzemajo za človeka, za zaščito solidarnosti in dostojanstva.

Stare maske gorijo, nova pomlad prihaja.

Stare maske gorijo, nova pomlad prihaja.
© Metod Bočko

Shod naj bi se po napovedih organizatorjev sklenil pred Cankarjevim domom, kjer bi potekala alternativna proslava, toda protestnike so ustavile barikade okoli slovenskega hrama kulture, ki onemogočajo kakršen koli dostop do Cankarjevega doma. Protestival spremlja tudi veliko policistov in vodnikov policijskih psov.

Roza kot prijazni zombi.

Roza kot prijazni zombi.
© Metod Bočko

Povorka, ki se ji je po poti pridružilo veliko nenašemljenih protestnikov, se je zaustavila ob barikadah na Šubičevi cesti, kjer so z glasnimi vzkliki 'lopovi' in 'buuuuu' pospremili predstavnike politične elite, ki so iz stavbe državnega zbora odhajali na proslavo v Cankarjev dom, kamor so jo urno urezali pod ploho vzklikov, žvižgov in bujev ter se delali, kot da se okoli njih nič ne dogaja.

Predsednik Pahor in 'njegovo' ljudstvo.

Predsednik Pahor in 'njegovo' ljudstvo.
© Borut Peterlin

Novopriseženi predsednik Pahor.

Novopriseženi predsednik Pahor.
© Metod Bočko

K protestnikom na barikadah je nepričakovano zavil novoizvoljeni predsednik Slovenije Borut Pahor in jih najbrž začel prepričevati, kako jih razume, čemur je nato sledila salva žvižgov in glasnih vzklikov »Pahor, kako si drzneš!« in »Sram te bodi«. Dialoga mu ni uspelo vzpostaviti in je razočarano zapustil protestnike.

Protestniki na Johnny Rotten Squaru.

Protestniki na Johnny Rotten Squaru.
© Denis Vičič

Potem ko se je politična elita varno preselila v posebej za to priložnost utrjeni Cankarjev dom, so se množice preselile na ploščad pred Maximarketom, znano kot Johnny Rotten Square, kjer se kulturni program odvija naprej. Prireditve naj bi trajale predvidoma do 21. ure, a so se ob plesu in glasbi podaljšale še za dobro uro. Med nastopajočimi je glasen aplavz požela Lara Jankovič - najprej z izjavo, da se mora konec koncev Janši 'zahvaliti', saj nas, zombije, z vsako žaljivko, z vsako stvarjo, ki jo naredi, še bolj združi, nato pa tudi z recitacijo pesmi Antona Aškerca Mi vstajamo. Še več gromoglasnega navdušenja sta bila deležna N'Toko in njegov komad Zig Zig.

Lara Jankovič recitira Aškerca.

Lara Jankovič recitira Aškerca.
© Metod Bočko

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.