Darja Kocbek

 |  Svet

Koga bo Obama izbral za sekretarja za finance bo pomembno tudi za EU

Ameriški predsednik Barack Obama je na prvi konferenci za novinarje po vnovični izvolitvi dejal, da so mu volivci podelili mandat, da pomaga družinam iz srednjega razreda in tistim, ki želijo postati srednji razred. Zato bo glavna naloga njegovega drugega mandata odpiranje delovnih mest na področju proizvodnje, posodobitev javnih šol in infrastrukture. Prvi znak teh predsednikovih zavez bo odstop sekretarja za finance Timothyja Geithnerja v začetku prihodnjega leta, v The American Prospect piše Timothy A. Canova. Z imenovanjem njegovega naslednika bo imela bela hiša prvo priložnost pokazati, ali res namerava spremeniti politiko tako, da bo navadni državljan z glavne ulice zanjo postal bolj pomemben kot finančna oligarhija z Wall Streeta.

Z imenovanjem Geithnerja za sekretarja za finance pred štirimi leti je Obama izbral človeka, ki je bil sprejemljiv za bankirje. Geithner je bil namreč prvi mož centralne banke v New Yorku, kjer je pripravljal reševanje nekaterih največjih zasebnih finančnih institucij z davkoplačevalskimi dolarji. V njegovem času je nastal tudi prvi program za odkup ničvrednih vrednostnih papirjev od velebank in hedge skladov s sveže natisnjenimi 1000 milijard dolarjev.

Kot sekretar za finance je Timothy Geithner nadaljeval s podporo Wall Streetu, saj je preprečil reformo, s katero bi velike banke morale za svoja dejanja prevzeti več odgovornosti, davkoplačevalci in srednji razred pa bi dobili boljše pogoje za spopad s finančno krizo, piše Canova. Večina kandidatov, ki so zdaj v igri za novega sekretarja za finance, ima povezave z Wall Streetom ali so sokoli, ki so pripomogli k sedanji prezadolženosti ZDA. Po treh desetletjih prevlade Wall Streeta so ti ljudje zadnji, ki jih država zdaj potrebuje na mestu sekretarja za finance.

Če Barack Obama misli resno in v svojem drugem mandatu res hoče postaviti interese ljudi z glavne ulice pred interese Wall Streeta, bi po mnenju novinarja Timothyja A. Canova moral najprej razmisliti o imenovanju prve ženske na mesto sekretarke za finance. Za to mesto je vsekakor primerna kandidatka Brooksley Born, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja glasno opozarjala na povečevanje rizikov, ker trg za trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti ni reguliran, a so jo seveda podporniki Wall Streeta z nekdanjim guvernerjem centralne banke Alainom Greenspanom na čelu preglasili. Druga kandidatka je Sheila Bair, ki bi banke pustila propasti in bi tudi razklala banke, ki so prevelike, da bi lahko propadle. Tretja kandidatka je Sarah Bloom Raskin, ki dobro razume, zakaj je treba ljudem iz srednjega razreda pomagati zmanjšati dolgove, ki jih imajo zaradi najema potrošniških kreditov in kreditov za nakup nepremičnin.

Tudi moških, ki vidijo probleme glavne ulice ne zgolj Wall Streeta, ima Obama na voljo kar nekaj. Med njimi je vsekakor Nobelovec za ekonomijo Joseph Stiglitz. Kandidat, ki bo postal nov sekretar za finance, bo moral ukrepati na več frontah. Pripraviti bo moral predpise za reguliranje največjih bank z Wall Streeta, za ureditev hipotekarnih kreditov, za ureditev dolgov lastnikov stanovanj, potrošnikov in študentov.

Kdo bo nov sekretar za finance v ZDA bo pomembno tudi za Evropo. Če to ne bo nova lutka Wall Streeta in bodo v ZDA, kjer se je sedanja finančna in gospodarska kriza začela, res postavili interese navadnega človeka pred interese finančne oligarhije z Wall Streeta, kar pomeni, da bodo razbili največje banke, finančnemu sektorju nadeli okove, da ne bo mogel več brez omejitev špekulirati s tujim denarjem in si izmišljevati vedno novih instrumentov za špekulacije, če bodo v ZDA poskrbeli, da bodo finančni baroni za svoja dejanja odgovarjali, bo temu morala slediti tudi EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.