|  Politika

2. odprto pismo slovenskih vojakov

Resnično verjamemo, da ne politika, ne premišljeno vsiljevanje katoliških naukov ne spadata v slovensko vojsko ter prosimo za vašo državljansko podporo, da vojaški politični agitatorji svojih visokih položajev v te namene ne bi več zlorabljali.

"Resnično verjamemo, da ne politika, ne premišljeno vsiljevanje katoliških naukov ne spadata v slovensko vojsko ter prosimo za vašo državljansko podporo, da vojaški politični agitatorji svojih visokih položajev v te namene ne bi več zlorabljali."
© rtvslo.si

Pogumni sodržavljani, danes so bili pripadniki slovenske vojske na službovanju v mirovni operaciji KFOR na Kosovu deležni takšne izrazite politične agitacije, da se čutijo dolžni s tem seznaniti slovensko javnost.

Ob prireditvi, ki je imela po navedbah govornikov trojni namen (slovesnost ob božiču, praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti ter novega leta), jih je naš najvišji vojaški predstavnik v tujini brigadir Bojan Pograjc »obdaril« s pravim političnim poukom. Še najmanjši, pa vendarle omembe vreden spodrsljaj, ki je po navedbah udeleženih požel precej začudenja, je bil obsežen začetni govor v angleškem jeziku. Res je bilo vabljenih tudi nekaj tujih gostov, tako kot je to ob takšnih prireditvah običajno. Res je tudi, da je brigadir v službi na tujem poveljstvu. Pa vendar je v prvi vrsti slovenski (!) visoki častnik in nenazadnje ter najpomembneje, gre za naš, slovenski praznik. Prvemu delu govora je nato je sledil še tisti v naši domači slovenščini.

Največje presenečenje je sledilo v delu v slovenskem jeziku. Brigadir je tako med drugim izpostavil žal spregledano veliko vlogo katoliške cerkve pri slovenskem osamosvajanju. Sprašujemo se, kaj se dogaja z ustavno opredeljeno ločitvijo države in cerkve? Razumemo, da je dobro, da je verska oskrba zagotovljena tistim pripadnikom, ki jo želijo. Ne razumemo pa, zakaj je potrebno verske nauke tako vztrajno in načrtno ter postopoma vsiljevati tudi ostalim, nevernim ter danes očitno tudi »nemodernim« pripadnikom slovenske vojske, ki nas ni malo?

Sledilo je citiranje nedavne izjave nekdanjega načelnika generalštaba slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana, v kateri je slednji med drugim povedal, da »slovenski vojak, ki poklicno opravlja svojo dolžnost, je rezervist ali ni več v vojaški službi, na proteste na ulicah ne spada« ter da »služenje domovini in protesti na ulicah in trgih nimajo prav ničesar skupnega«. Ob tem je nekatere vojake zmotila ravno povezava med služenjem domovini in neudeležbo na protestih. Kje pa vendar piše, da so domovina politične in gospodarske elite, proti katerim so protesti uperjeni. A morda res misli, da smo vojaki neumni??? Naše pojmovanje domovine nima nobene zveze s slepo zvestobo katerikoli politični in gospodarski eliti, temveč z ljubeznijo do našega naroda in zemlje. In narod je v teh tednih jasen!!! Žal v tem delu ni navedel tudi nekaterih nasprotnih stališč, ki so jih prav tako podali naši nekdanji pripadniki na čelu s prav tako nekdanjim načelnikom generalštaba generalmajorjem Ladislavom Lipičem. Tako bi ob vsem politiziranju vsaj ohranil navidezno nevtralnost. Še pravilneje pa bi seveda bilo, da bi politiko popolnoma izpustil iz nagovorov pripadnikom slovenske vojske.

V zaključku jih je na kratko poučil še o nesporni legitimnosti izvoljene vlade, nadaljeval s prebiranjem druge kitice Prešernove Zdravljice ter zaključil z opominom, da politika v vojsko ne spada (!). Nekateri pripadniki se so ob tem upravičeno vprašali, če se svoje zaključne izjave sploh zaveda.

Resnično verjamemo, da ne politika, ne premišljeno vsiljevanje katoliških naukov ne spadata v slovensko vojsko ter prosimo za vašo državljansko podporo, da vojaški politični agitatorji svojih visokih položajev v te namene ne bi več zlorabljali.

Slovenski vojaki

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.