|  Politika

KPK: Janša nepojasnjeno povečal premoženje za 210.000 evrov

© Borut Krajnc

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem  predsednikov parlamentarnih strank. Po mnenju KPK Karl Erjavec, Ljudmila Novak, Borut Pahor, Gregor Virant in Radovan Žerjav niso kršili zakona glede obveznosti poročanja komisiji. Kršila pa sta ga Janez Janša in Zoran Janković.

KPK je pri Zoranu Jankoviću ugotovila  sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti prek 2,4 miiljona evrov). Predsednik Pozitivne Slovenije je "del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na osebni bančni račun zavezanca iz naslova verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana; ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja."

Pri Janezu Janši, premieru in predsedniku SDS, je KPK prav tako "ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev; nadalje je komisija ugotovila, da se je premoženje zavezancu – glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja – v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov; komisija je tudi ugotovila, da je zavezanec v nadzorovanem obdobju kot obliko sofinanciranja nakupa nepremičnine od zasebnega podjetja s pravnim poslom na škodo tega podjetja pridobil premoženjsko korist v višini cca. 100.000 evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja"

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.