|  Politika

Delo odpustilo Karbo, protestirata sindikat in DNS

© Borut Peterlin

Uprava družbe Delo je prekinila delovno razmerje z novinarjem Dejanom Karbo. Za Delo je Karba pojasnil, da je bil prisiljen privoliti v podpis sporazuma o odhodu. Izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela je izrazil protest zaradi postopka, kako je bilo delovno razmerje prekinjeno, pojasnilo uprave terja tudi uredniški kolegij časnika.

Po poročanju Dela je Karba pojasnil, da je bil nepričakovano poklican na razgovor k v. d. odgovornega urednika Bojanu Budji, pogovoru pa so se pridružile še predsednica uprave Dela Marjeta Zevnik, članica uprave Irma Gubanec ter pravnica podjetja Nataša Jakiša. "Pred mene so postavili izbiro: ali me suspendirajo in mi zagrozili, da bom v tem primeru moral sam poravnati morebitne sodne stroške v tožbah zoper mene, ali pa da podpišem sporazum o prekinitvi delovnega razmerja. Zevnikova ni dopustila, da bi pred podpisom poklical svojo urednico ali koga drugega. V njeni pisarni mi prav nihče ni mogel garantirati, da mi bo pomagal pri reševanju spora," je povedal Karba.

Budja je za Finance potrdil, da so se sporazumno razšli. Zevnikova pa je za isti časnik dejala: "S Karbo smo imeli razgovor, očitno nimamo sinergije za nadaljnje sodelovanje". Odgovorov na vprašanje, kaj so mu očitali, Zevnikova ni dala, navajajo Finance.

Kot so v torek v sporočilu za javnost zapisali v hišnem sindikatu, sindikat ni bil vključen v sam postopek niti Karbi kot članu sindikata niso omogočili, da bi zaprosil za pomoč sindikata, kar je njegova absolutna pravica. Način, s katerim je uprava prekinila delovno razmerje s Karbo, vzbuja dvome, da razlog za prekinitev pogodbe ni bil odsotnost "sinergije za nadaljnje sodelovanje", kot navaja uprava, temveč so razlogi drugačni, morda tudi politični, so zapisali v sporočilu. Dodali so, da je sindikat že začel izvajati postopke pravne zaščite svojega člana in bo to počel tudi v prihodnje.

Uredniki Dela pa so se danes na uredniškem kolegiju dogovorili, da bodo od uprave terjali pojasnilo, zakaj je od Karbe izsilila prostovoljno prekinitev delovnega razmerja. Prav tako od predsednice uprave Dela pričakujejo, da bo odločitev preklicala. Zahtevajo tudi, da uprava vodi ta in vse druge morebitne postopke zoper novinarje dosledno v skladu z zakonodajo in internimi akti medijske hiše Delo.

Na dogajanje sta se odzvala tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije, ki  upravo Dela pozivata, da javnosti natančno pojasni razloge za prekinitev pogodbe o delovnem razmerju z novinarjem Dejanom Karbo. Opozarjajo, da so na Delu novinarja odpustili brez opozorila, v eni uri, z grožnjami, zastraševanjem ter ga s poniževanjem prisilili v podpis sporazumne prekinitve delovnega razmerja.

"Ob tem mu je bil preprečen posvet s sindikatom in odvetnikom. Z grožnjami izsiljena prekinitev delovnega razmerja je po mnenju novinarskih organizacij nična. S stališča varovanja svobode govora in novinarske avtonomije pa je vsako odpuščanje novinarja še posebno občutljivo, " so zapisali v DNS. Novinarsko društvo opozarja, da takšnih odpuščanji ne bi smeli dopustiti, saj bi to "pomenilo, da je lahko vsak novinar pri opravljanju poklica kadarkoli odpuščen oziroma izpostavljen nepooblaščenim pritiskom".

Novinarje poleg zakona o delovnih razmerjih varuje tudi 21. člen zakona o medijih, ki določa, da se »novinarju ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi.« Dejan Karba pri opravljanju novinarskega poklica ni bil pravnomočno obsojen, prav tako ni bilo ugotovljeno, da je kršil Kodeks novinarjev Slovenije ali notranja pravila družbe Delo. Vse prispevke, tudi tiste, ki bi lahko veljali za sporne, je objavil skupaj in v dogovoru s svojimi uredniki. Prav način, na katerega ga je uprava odpustila, nakazuje, da nima argumentov za legalno prekinitev zaposlitve, opozarjajo v DNS in upravo Dela pozivajo, naj umakne sporno in izsiljeno odpoved.

Karba je sicer pokrival področja vojske in cerkve ter preiskoval dogajanja v vrhovih slovenske politike. Med drugim je avtor zgodb o nakupu oklepnikov Patria in domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta. V času po menjavi odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga je bilo novinarju naročeno, naj ne piše več o zadevi Rode; dan pred odpovedjo pa mu je bilo prepovedano pisati komentar o reakcijah predstavnikov RKC na proteste in socialno stisko državljanov, navaja Delo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.