|  Politika

»Niti evra premoženja na nezakonit način«

Pred programskim kongresom PS člani stranke izrazili podporo Jankoviću

Janković o odstopu: To bo samo moja odločitev in o njej bom premislil.

Janković o odstopu: "To bo samo moja odločitev in o njej bom premislil."
© Borut Krajnc

Pred kongresom Pozitivne Slovenije, kjer se je zbralo več kot 700 ljudi, so odmevali tudi odzivi na ugotovitve protikorupcijske komisije o tem, da je predsednik stranke Zoran Janković kršil protikorupcijsko zakonodajo. Člani PS so Jankoviću izrazili zaupanje. Poudarjajo, da gre pri poročilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) samo za sume in da jih je Janković že pojasnil. Verjamejo pa tudi v uspeh stranke, ne glede na to, kdo jo bo v prihodnje vodil.

Poslanec PS Gašpar Gašpar Mišič je povedal, da popolnoma zaupa Jankoviću. Po njegovih besedah je v Sloveniji preveč sprenevedanj in igračkanj, Janković pa da ni obtožen nobenih koruptivnih dejanj, saj gre le za dvome. V kolikor se dokaže, da je šlo dejansko za neupravičeno prisvojitev česar koli, je prav, da vsak odstopi, a moramo zaupati pravni državi, je dodal. 'Neomajno podporo' Jankoviću je izrazil tudi poslanec PS Roman Jakič, ki pravi, da stranka danes sprejema temeljno listino in tako zaokrožuje neko politiko, s čimer bo lahko na političnem tržišču konkurenčna stranka vladajoči koaliciji. Na vprašanje, kaj bi za stranko pomenil Jankovićev odstop, je odgovoril, da "stranke niso delane za predsednika, stranke so delane dolgoročno in predsedniki pridejo in odhajajo".

Tudi poslanka PS Barbara Žgajner Tavš za zdaj zaupa Jankoviću, saj so vsa njegova pojasnila po njenih besedah "zelo jasna". Podpredsednik PS Robert Golob pa je povedal, da se bodo na današnjem kongresu ukvarjali predvsem s tem, kako Sloveniji pomagati, da gre naprej. To, s čimer se ukvarja KPK, so stvari za nazaj, ki sicer lahko vplivajo na kredibilnost posameznikov, a z razvojem Slovenije nimajo nobene veze, je dejal. Po mnenju ekonomista Jožeta Mencingerja je vprašanje, koliko so obtožbe KPK racionalne, saj gre zgolj za neka tveganja in ne za neke dokaze, kar je stvar sodišča.

Janković je v pismu članom in podpornikom stranke v celoti zavrnil očitek protikorupcijske komisije, da je njegovo premoženje izrazito obremenjeno s korupcijskimi tveganji. Po njegovih zagotovilih ni pridobil niti evra premoženja na nezakonit način. Če pa bi odstopil, bi po njegovih besedah večina razumela, da je kriv. V pogovoru za današnji Dnevnikov Objektiv pa je dejal, da bo odločitev o njegovem odstopu nek notranji signal. "To bo samo moja odločitev in o njej bom premislil," je dejal.

Na kongresu največje parlamentarne stranke bodo med drugim razpravljali o predlogu Temeljne listine Pozitivne Slovenije - Slovenija 2020, predviden je tudi sprejem sprememb in dopolnitev statuta ter razprava o razvoju PS na lokalni ravni, o podmladku stranke ter ustanovitvi seniorske organizacije. Še pred začetkom kongresa so se namreč na ustanovnem zboru zbrali seniorji Pozitivne Slovenije - Pozitivni seniorji. Okoli 70 članov je tako sprejelo statut in osnutek programa Pozitivnih seniorjev, ki poudarjata tudi medgeneracijsko sodelovanje. Zavzemajo se, da so vse sprejete rešitve v prid vsem generacijam.

Kljub napovedim v Ljubljano danes ne bo vodje naprednega zavezništva socialistov in demokratov Hannesa Swobode. Kot je med drugim pojasnil medijem, je odpoved obiska tudi posledica vprašanj o korupciji in obtožb zoper Jankovića, ki so se pojavile v tem obdobju. Kongresa se sicer udeležujejo tudi bivši predsednik republike Slovenije Milan Kučan ter gostje iz Hrvaške in Srbije. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.