Aleš Kocjan

 |  Svet

Kaj je podpisal minister Erjavec?

Poteza po servilnosti spominja na podpis Vilenske izjave bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je Slovenijo priključila h 'koaliciji voljnih' za ilegalen napad na Irak

Spletni potral korporativnega medijskega velikana CNN je objavil odprto pismo zunanjih ministrov Avstrije, Danske, Irske in Slovenije o Siriji. Michael Spindelegger, Karl Erjavec, Eamon Gilmore in Villy Søvndal v pismu pozivajo k sodnemu pregonu sirskega predsednika Bašarja al-Asada na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) zaradi zločinov, ki naj bi jih zagrešil nad lastnim prebivalstvom, v dve leti trajajočem krvavem konfliktu v državi. »Pobuda je skrajno zavajaoča«, je o pismu zunanjih ministrov štirih držav, članic EU povedal predsednik kanadskega Inštituta za proučevanje globalizacije (Center for Research on Globalization), dr. Michel Chossudovsky.

»Dejanskost je obrnjena na glavo«, pravi Chossudovsky. »Za zločine naj bi bila odgovorna le sirska vlada, dejstvo pa je, da poboje civilistov v slogu izvensodnih eksekucij večinoma izvajajo odredi smrti iz vrst upornikov, ki jih sponzorira tujina.« Pismo, pod katerega se je v imenu Slovenije podpisal tudi Erjavec, namreč ne omenja obstoja 'terorističnih uporniških brigad', ki jih sestavljajo 'plačanci' zveze NATO, Turčije, Katarja in Saudove Arabije. V njem tudi ni besede o z Alkajdo povezani skupini po imenu Džabat al-Nusra, eni izmed ključnih uporniških skupin, ki so jo ZDA pred kratkim razglasile za teroristično organizacijo.

Chossudovsky je mnenja, da je poteza State Departmenta le krinka, al-Nusro pa medtem podpira ameriška obveščevalna agencija CIA. Ena izmed najvplivnejših ameriških zunanjepolitičnih inštitucij Council on Foreign Relations  je namreč pred kratkim objavila ekspertizo, ki poudarja koristnost Alkajdine prisotnosti za okrepitev in napredovanje upora v Siriji. 

Iniciativa zunanjih ministrov štirih držav je, po mnenju dr. Chossudovskega, uvod v nov krog demonizacije Asada pod krinko legitimnosti ICC in prikrivanje vojnih zločinov teroristov, ki jih spozorirajo ZDA in zveza NATO. »Zunanji ministri štirih držav so odgovorni za nadaljevanje skrivne vojaške agende proti Siriji in udeleženi v vojnih zločinih«, je prepričan Chossudovsky.

Spomnimo, da Slovenija v sirskem konfliktu ne zavzema položaja nevtralnosti. Kot legitimno sirsko vlado je pred kratkim priznala v Katarju prenovljeno organizacijo emigrantske opozicije - Sirsko nacionalno koalicijo. Poteza po servilnosti tujini spominja na podpis Vilenske izjave bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je Slovenijo priključila h 'koaliciji voljnih' za ilegalen napad na Irak.

V Siriji obstaja avtentična domača opozicija, ki se v nasprotju z emigrantsko zavzema za dialog z oblastjo in nasprotuje tuji vojaški intervenciji. Emigrantska opozicija pa je po mnenju neodvisnih analitikov in celo glede na izjave nekaterih islamističnih uporniških poveljnikov na bojišču lažna in popolna marioneta v rokah interesov Zahoda. »Svobodna sirska vojska in Koalicija sta le mrtvi črki na papirju,« je za kanadsko medijsko hišo CBC izjavil poveljnik ene izmed islamističnih brigad v Alepu. Po njegovih besedah se večina borcev v Siriji s pomočjo 'svete vojne' bori za državo, kjer bo v veljavi šeriatsko pravo.

 ICC, ki naj bi sodno preganjal sirskega predsednika Asada, je medtem tarča številnih kritik pristranskosti in neučinkovitosti. V desetih letih obstoja je porabil 900 milijonov dolarjev sredstev in doslej uspel sestaviti eno samo obtožnico, ki se je končala z obsodbo.

ICC mnogi razumejo le kot podaljšek interesov Zahoda in opozarjajo na njegovo selektivnost ter neukrepanje ob številnih vojaških avanturah ZDA, zveze NATO in Izraela. Prava vloga ICC kot 'inštitucije za prikrivanje imperialističnih zločinov' naj bi se zlasti pokazala pri nedavni vojaški intervenciji zveze NATO v Libiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.