|  Družba  |  Upor

»Čas je, da z internetom demokratiziramo demokracijo«

Vuk Ćosić

Vuk Ćosić
© Borut Krajnc

Govor Vuka Ćosića na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Ćosić je v svojem prispevku nanizal iztočnice za resno vizijo - ne o vračanju na staro, predkrizno stanje te skorumpirane, potrošniške družbe in države, ampak za takšno pravično in solidarno slovensko družbo, v kateri se bomo boljše učili, razvijali gospodarstvo in se trajno aktivno ukvarjali z višanjem demokratičnih standardov.

Dober dan, hvala Društvu pisateljev za to priložnost. Edino žal mi je, da za mano ne plapola animirana zastava.

To vstajo, ki danes dobiva novo artikulacijo, vidim kot energično izražanje nezaupanja v vladajoče. Istočasno z občudovanjem zaznavam nastanek obilice predlogov za vnovično urejanje družbenih razmerij. Lepo je živeti v času in prostoru, kjer so se prebivalci pripravljeni boriti za boljše življenje vseh. Iskrena hvala tudi za to.

Ta trenutek živimo 3 velike zgodbe:

1. Politični krč zaradi ustrahovalnega načina vladanja zapuščenega avtokrata

2. Gospodarski krč zaradi plenilske logike upravljanja in zadolževanja v zadnjih letih

3. Razvojni krč zaradi stihijske preobrazbe v informacijsko družbo

Moja vloga danes je, da povem nekaj iztočnic za resno vizijo ne o vračanju na staro, predkrizno stanje te skorumpirane, potrošniške družbe in države, ampak za takšno pravično in solidarno slovensko družbo, v kateri se bomo boljše učili, razvijali gospodarstvo in se trajno aktivno ukvarjali z višanjem demokratičnih standardov.

Če parafraziram nekega islandskega prijatelja: Internet je demokratiziral dostop do znanja in kulture, demokratiziral je tudi zabavo in zdravstvo. Čas je, da bi z internetom demokratizirali demokracijo.

Evo kako:

1. Zavzemamo se za univerzalni dostop do nefiltriranih digitalnih in spletnih vsebin kot temeljno človekovo pravico.

2. Enako tako se zavzemamo za polno dostopnost do podatkovnih zbirk v javni in državni lasti po principih Odprte Vlade. To zajema tudi orodja za nadzor delovanja države.

3. Državna regulacija mora zagotoviti tudi posodobljen odnos do problematike intelektualne lastnine in zaščite zasebnosti v digitalni dobi.

4. Zavzemamo se za zagotavljanje superhitrega širokopasovnega dostopa. Možnost izbire operaterja za vse prebivalce Slovenije mora postati državna strateška usmeritev in ne sme več biti talec državnih monopolov ter nanje prisesanih partikularnih interesov.

Zavzemamo za družbo aktivnih digitalnih državljanov, v kateri vsak lahko predlaga zakone, prispeva k njihovi obravnavi, se udeležuje v njihovem sprejemanju in nadzoru uveljavljanja.

Nas, ki smo ob razliki v starosti ena sama, zadnja preddigitalna generacija, čaka velik posel ustvarjanja informacijske slovenske družbe. Tako, kot so nemški študentje v šestdesetih spraševali očete: "Kaj si počel med vojno?", tako bodo nas izpraševali naši otroci.

Pravično in solidarno družbo si moramo izboriti in ne nažicati od vladajočih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.