|  Politika

Je imenovanje novih nadzornikov Soda neveljavno?

Vladar

Vladar
© Borut Peterlin

Petkovo vladno imenovanje dveh novih članov Slovenske odškodninske družbe (Sod) naj ne bi bilo veljavno, v današnji izdaji piše Delo. Vlada je namreč v petek delovala kot skupščina Soda, vendar pa bi moral biti v skladu z zakonom o gospodarskih družbah na skupščini prisoten tudi notar. Tega na seji vlade ni bilo.

Po informacijah in dosegljivih pojasnilih, ki jih je pridobilo Delo, tako petkovi sklepi vlade o menjavah v nadzornem svetu Soda niso veljavni, vlada pa naj bi morala skupščino ponoviti.

Vlada je v petek razrešila nadzornika Igorja Maherja in Staneta Seničarja, ki sta bila po pisanju Dela v nadzorni svet imenovana v okviru strankarske kvote DL in DeSUS. Na njuno mesto je imenovala Martina Brataniča in Radivoja Nardina. Prvi je tesni sodelavec ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, drugi pa izolski svetnik SDS.

V sporočilu za javnost po seji vlade so zapisali, da zakon o Slovenskem državnem holdingu določa, da do preoblikovanja Soda v holding naloge in pristojnosti skupščine Soda izvršuje vlada. Skladno s tem vlada tudi razrešuje in imenuje člane nadzornega sveta Soda.

Po Delovih neuradnih informacijah naj bi zamenjavi v nadzornem svetu sledila tudi prenova uprave Soda, ki jo vodi Tomaž Kuntarič. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.