|  Politika  |  Upor

Trček: Gre za načrtno zastrahovanje

Policist je eno protestnico odrinil tako močno, da so jo morali odpeljati v bolnišnico

Policist je eno protestnico odrinil tako močno, da so jo morali odpeljati v bolnišnico
© Večer portal / Youtube

Na mariborski občini so danes zaradi napovedi protestnikov, ki so se organizirali preko Facebooka in napovedali današnji prihod na sejo, zavladale izredne razmere. Pred začetkom seje so stavbo mestne občine zavarovali policisti, gasilci in varnostniki. Ko so svetniki začeli s sejo, so policisti protesnike nasilno odstranili iz občine, sociologa Franca Trčka pa so priprli. Eden od policistov je po poročanju Večera.si odrinil protestnico tako močno, da je obležala na tleh in so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico.

“S strani policije mi je bilo povedano, da so od nadrejenih dobili navodilo naj iz monžice ven potegnejo tokrat mene. Pri tem so me vlekli za šal, mi zbili očala in strgali bundo. Na policiji so mi povedlai, da me bodo poklicali tudi na informativni razgovor glede mojih objav na FB,2 je v sporočilu za javnost kasneje napisal Trček. “Gre za načrtno zastrahovanje. Povampirjeni oblasti sporočam, da lahko ubijeo očeta treh otrok in sosokrbnika petih, a Maribora in naše vstaje ne boste ustavili!” konča Trček.

6Z8w0BOvywM

SR71M6Im9Gs

Avtor: Prisotnoststeje

Policija je pred tem protestnike pozvala, naj se razidejo, a se njihovi pozivi zaradi glasnosti protestnikovniso slišali. Kot poroča Večer, so policisti s ščiti šli nad ljudi, prišlo je do močnega prerivanja in kričanja. "Mi smo Maribor," vztraja množica.

Svetnik DeSUS Janez Ujčič je na seji pozval, da se jim omogoči normalno delo ter da se protestnike odstrani, a mu je podžupan Milan Mikl odvrnil, da dokler ne pride do kakršnegakoli nasilja, imajo protestniki pravico protestirati. Zagotovil je, da je za varnost zagotovljeno in da bi z drugačnim ravnanjem množico zgolj še razburili.

Mariborski mestni svet razpravlja o letošnjem proračunu, s katerim nekateri mestni svetniki pogojujejo svoj odstop. Med ostalimi točkami dnevnega reda je tudi potrjevanje nadomestnih članov mestnega sveta, ki bodo nadomestili svetnike, ki so po vrsti uličnih protestov odstopili s svojih položajev. Potrdili so Jožeta Protnerja (LDS) in Jožefa Škofa (Županova lista in SLS), najverjetneje pa tudi Donalda Keranoviča (SMS - Zeleni) in Mirjano Stiplovšek Gorza (Zares).

Doslej je sicer odstopilo deset od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev tega organa pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov. Večina mestnih svetnikov kot razlog za svoje vztrajanje na položaju izpostavlja prav nujnost sprejetja občinskega proračuna.

Govor dr. Franca Trčka na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu:

yFFYtz_05i8

Avtor: tommb

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.