, 14:00  |  Družba

Bo Janša izključen iz slovenskega PEN-a?

V Slovenskem centru PEN razmišljajo o izključitvi premiera Janeza Janše

Janša je bil v PEN sprejet pred 25 leti. Kot mladega publicista, nad katerim sta visela grožnja procesa pred vojaškim sodiščem JLA in zapor, ga je želel Slovenski center PEN, kot član vplivne mednarodne organizacije PEN, zaščititi.

Janša je bil v PEN sprejet pred 25 leti. Kot mladega publicista, nad katerim sta visela grožnja procesa pred vojaškim sodiščem JLA in zapor, ga je želel Slovenski center PEN, kot član vplivne mednarodne organizacije PEN, zaščititi.
© Tone Stojko

Častno razsodišče PEN je presodilo, da premiera Janeza Janšo, ki je član Slovenskega centra PEN od leta 1988, zaradi javno izraženih stališč, ki so v nasprotju s temeljno listino PEN, izključijo iz organizacije. Člani Slovenskega centra PEN so se z oceno častnega razsodišča seznanili na ponedeljkovem občnem zboru. Kot je povedal podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak, je častno razsodišče v sestavi France Bučar, Manca Košir in Neža Maurer o Janševem članstvu v mednarodnem združenju književnikov in publicistov presojalo na pobudo 20 članov PEN, ki so želeli, da presodi, ali je Janša še primeren, da je član PEN. Pobudo za presojo sicer lahko poda deset članov, je pojasnil Peršak.

Temeljna listina PEN, tako Peršak, namreč člane zavezuje, da se na vseh področjih zavzemajo za svobodo misli in izražanja ter za promocijo literature. Odločitev bo dokončna, ko jo bo sprejel še upravni odbor PEN. To naj bi se predvidoma zgodilo v naslednjih tednih. Janša je bil v PEN sprejet pred 25 leti. Kot mladega publicista, nad katerim sta visela grožnja procesa pred vojaškim sodiščem JLA in zapor, ga je želel Slovenski center PEN, kot član vplivne mednarodne organizacije PEN, zaščititi. Takratni sprejem Janše v PEN je v tistih časih predstavljal simbolno gesto, je za Dnevnik dejal Peršak. Dodal je, da je bil Janša, "vsaj kar se tiče plačevanja članarine, vesten član".

Član častnega razsodišča PEN France Bučar je poudaril, da častno razsodišče ne sodi, pač pa daje le mnenja upravnemu odboru PEN. To mnenje poda na zahtevo vsaj desetih članov društva. Upravni odbor bo tisti, ki bo odločil o zadevi, vključno z razlogi za Janševo izključitev. Ta lahko določene razloge tudi zavrne, predloži pa lahko tudi nove, ki jih častno razsodišče ni vključilo, je pojasnil Bučar. Po presoji častnega razsodišča "večina predlaganih razlogov ne pride v poštev". Kot primer je Bučar navedel trgovino z orožjem. "Dokler ni nekdo obsojen, to ne more biti razlog za diskvalifikacijo," je poudaril. Sicer pa častno razsodišče meni, da "PEN ne more nekoga soditi za njegovo politično prepričanje, tudi če se z njim ne strinja", je še dodal Bučar.

Slovenski center PEN je bil ustanovljen leta 1926. Med drugo svetovno vojno ni deloval, ponovno pa je oživel leta 1962. Združenje je takrat štelo 39 članov. Pomemben segment PEN predstavlja humanitarna dejavnost, v okviru katere so v času vojne na Balkanu pomagali okoli 150 književnikom iz BiH. Po Peršakovih besedah ima PEN danes nekaj čez 100 članov.

Premier Janez Janša se je kakopak odzval na odločitev častnega razsodišča PEN, ki je presodilo, naj se ga izključi iz Slovenskega centra PEN. "Ne vem sicer, kdo so junaki, ki so predlagali mojo izključitev iz PEN, znani pa so člani častnega razsodišča, za katerega ne jaz ne večina članov organizacije nismo nikoli glasovali," je zapisal v odzivu. Kot je še zapisal, ga o postopku niso obvestili, prav tako ni imel nikakršne možnosti odgovoriti na obtožbe. "Teh pravzaprav sploh ne poznam. Postopek izključevanja spominja na leta po komunistični revoluciji, ko so iz SAZU izključevali člane, ki niso bili po volji Kidriču in Kardelju," piše v odzivu premiera in predsednika SDS, objavljenem na spletni strani SDS.

V PEN je Janšo leta 1988 kot političnega disidenta povabil pisatelj Drago Jančar. "Takrat je bil PEN zbirališče uglednih in pogumnih literatov, ki se je boril za človekove pravice in svobodo izražanja. Danes se je v vodstvo te organizacije nateplo vse mogoče, glavno besedo pa imajo sodelavci Udbe in Ozne. Zato ne preseneča, da je ena njihovih glavnih javnih aktivnosti neprestano iskanje notranjega sovražnika in boj za privilegije pri državnih jaslih," je še zapisal Janša. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.