|  Politika

Imamo prvo slovensko mandatarko

Kandidatka za mandatarko

Kandidatka za mandatarko
© Borut Krajnc

Poslanci so s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za mandatarko izvolili vodjo PS Alenko Bratušek. Podporo so ji pred tajnim glasovanjem napovedali v PS, SD, DL, DeSUS in večina v SLS, odrekli pa v SDS in NSi. Bratuškova je prisegla kot prva mandatarka za sestavo nove vlade v zgodovini Slovenije. V nagovoru po prisegi se je zahvalila za zaupanje, kar razume kot potrditev, da "lahko Slovenijo skupaj popeljemo na mesto, kamor si želi". "Moja roka bo odprta za sodleovanje, to si želijo tudi naši ljudje," je dejala. Dosedanji premier Janez Janša je po izglasovanju konstruktivne nezaupnice njegovi vladi ob odhodu iz dvorane na vprašanje novinarjev, ali je razočaran, odgovoril: "Zelo, zelo."

Razpad vlade Janeza Janše je sprožila objava poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki ugotavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje pri premieru Janši. Ta je v današnjem nagovoru vnovič zavrnil vse očitke protikorupcijske komisije. Bratuškova pa je dejala, da bo njena prva prioriteta Slovenijo varno pripeljati do volitev. Med cilji vlade je izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev z vzdušjem strahu v državi. Zagotovila je, da "v Sloveniji ne bo grškega scenarija".

Bratuškova je večino dobila zato, ker želijo stranke bodisi presekati politično krizo bodisi ustaviti "škodljivo" ravnanje Janševe vlade, po mnenju tretjih pa je to edina pot do predčasnih volitev. Podporo so ji odrekli v SDS in NSi, strankah, ki sta še ostali v Janševi vladi. Janša je bil z izglasovano nezaupnico razrešen z mesta predsednika vlade. Vlada pa bo tekoče posle opravljala do imenovanja nove vlade.

Rokovanje bivšega in bodoče.

Rokovanje bivšega in bodoče.
© Borut Krajnc

Pogajanja za oblikovanje nove vlade se bodo začela že v četrtek. Bratuškova mora listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premieru prenehala funkcija.

V sklepnem delu razprave sta se poleg nekaterih poslancev znova oglasila tudi premier Janez Janša in kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek. Janša je dejal, da še vedno čaka na predstavitev koncepta nove vlade. Bratuškova je odvrnila, da bo natančen program predstavila, ko se bo o njem odločila nova koalicija.

Kot je dejal Janša, so upali, da bodo danes slišali alternativen program ali koncept, ki bi ga potencialna nova koalicija morala preamesto tega pa so po njegovih besedah poslušali v glavnem kritiko sedanje vlade. Pozval jih je, naj pojasnijo, za koliko se bo povečala javna poraba, ali bo nova koalicija dvignila DDV, kako bo poseženo v prihodkovno stran proračuna in kateri davki se bodo dvignili. Prav tako jih sprašuje, ali bo Slovenija morala v času mandata nove vlade zaprositi za mednarodno finančno pomoč, kako se bo reševalo stanje v bančnem sistemu in kaj se bo zgodilo z zlatim fiskalnim pravilom. "Kdaj bomo slišali kaj od tega, kar bi morali danes slišati?" je vprašal Janša.

Mandatarka

Mandatarka
© RTVS

Bratuškova pa je Janši odgovorila, da se danes pogovarjajo o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi in ne nezaupnici vladi Alenke Bratušek. Ob tem je spomnila, da je v svojem uvodnem nastopu naštela več stvari, ki jih je treba narediti, a hkrati povedala, da bo natančen program predstavila, ko bo predstavljala novo vladno ekipo. Danes namreč lahko predstavi samo svoj program oz. program svoje stranke, želi pa predstaviti skupni program nove koalicije, je dejala. Ob tem je med drugim dodala, da je Janšev gospodarski program enega leta državo pripeljal do padca gospodarske aktivnosti za dva odstotka. Bratuškova se je ob koncu vsem zahvalila za konstruktivno razpravo in jim obljubila, "da je konec politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu".  (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.