, 17:50  |  Družba

»Čiste figure, ne zapacanih strank«

DSP izdalo zbornik družbeno-angažiranih prispevkov z javne tribune

Poleg govorov na javni tribuni so v zbornik vključili še šest prispevkov 'veteranov' iz nekdanjih tribun DSP.

Poleg govorov na javni tribuni so v zbornik vključili še šest prispevkov 'veteranov' iz nekdanjih tribun DSP.
© DSP

Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so predstavili knjigo prispevkov govorcev, ki so nastopili na januarski javni tribuni. Prispevki zbornika z naslovom javne tribune Slovenska kultura sredi razpada vrednot ponujajo priložnost za razmislek trenutne družbeno-politične situacije. Govori niso tematsko urejeni, saj, kot je na predstavitvi dejal predsednik pisateljskega društva Veno Taufer, niso želeli vsiliti svoje interpretacije. Poleg govorov na javni tribuni so v zbornik vključili še šest prispevkov 'veteranov' iz nekdanjih tribun DSP. Med temi je Taufer izpostavil Veljka Rusa, čigar članek je po njegovem mnenju najtehtnejši.

Po Tauferjevih besedah je tudi letošnja tribuna potekala na enakem načelnem nivoju, kot so te potekale v 80. letih. Kot je pojasnil, je "demokratizacija nekaj, kar je treba vedno znova postavljati". Na tokratni tribuni so želeli obuditi majniško deklaracijo in ustavo ter "reči, ki so zapisane kot družbeni dogovor, ki je nastal v času osamosvajanja, a se ga je pozneje zanikalo, izrabilo oziroma postavilo v svoje nasprotje", je dejal predsednik DSP. Taufer je prepričan, da zbornik prinaša prispevke, ki jih politika ne bi smela prezreti, če bo želela obnoviti socialno državo, uresničiti načela, zapisana v ustavi, opraviti s korupcijo ter z zločini proti človekovim pravicam. Obenem je, tako Taufer, knjiga tudi dokument, ki dokazuje, da sreda, ko je padla vlada Janeza Janše, ni prinesla "nič več kot možnost neoviranega začetka izpred 20. let, medtem ko vse bistveno še ostaja pred nami".

Od nove vlade Taufer pričakuje, da bo opravila nujne zadolžitve, med katerimi omenja ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Meni, da mora vlada premisliti, na katerih področjih je res treba varčevati in na katerih točkah le daje potuho bankam. Upa tudi, da bo čim prej vzpostavljen sodni sistem, ki bo počistil s tajkuni, ki so po njegovem mnenju zrušili socialno državo in gospodarstvo. Taufer tudi upa na čimprejšnje nove volitve, ki pa bi morale po njegovih besedah potekati pod skrbnim nadzorom civilne družbe. "Voliti bi se moralo posameznike, čiste figure in ne zapacanih strank". Čaka tudi, da se ljudstvu povrne referendum.

Predstavnik KOKS Igor Koršič se je strinjal s Tauferjevimi besedami in dodal, da se danes šele začenja celoten proces. Poudaril je, da njihov cilj ni bil le strmoglavljenje Janševe vlade, pač pa predstaviti sodobno razumevanje kulture, ki presega mentaliteto, da je to strošek ali investicija. Kultura kot ustvarjanje bi morala biti, tako Koršič, integralen del več področij, tudi gospodarstva. Le samostojno ministrstvo za kulturo - kot tradicionalno slabo vodena ustanova - ne bo rešilo ničesar, je dejal.

Društvo slovenskih pisateljev je z javno tribuno 30. januarja obudilo tradicijo javnih tribun iz 80. let in dalo glas predstavnikom civilne družbe. Tribune se je udeležilo več kot 70 skupin civilne družbe, o stanju v državi pa je spregovorilo okoli 30 govorcev, med njimi France Bučar, Tone Peršak, Spomenka Hribar, Remzo Skenderović, Peter Kovačič Peršin, Vuk Ćosić in Mateja Kožuh Novak. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.