, 10:00  |  Svet

Severnokorejski pogled na revščino v ZDA

© Youtube

Ekipa severnokorejske televizije je pripravila dokumentarec o življenju ljudi v ZDA. Američani naj bi bili izjemno revni, večina naj bi jih bila brezdomcev, ki jim država vsak dan ponudi kavo, narejeno iz snega, hranili pa naj bi se predvsem s ptiči, ki jih v ZDA skorajda več ni. Jedo pa tudi sneg, ki ga je v Ameriki veliko, opozorijo severnokorejski novinarji.

Kot poroča severnokorejski dokumentarec, naj bi Američani denar porabili za nakupe orožja, s katerim se ubijajo med sabo, najljubše tarče pa so otroci. Video na Youtubu prikazuje ameriške reveže, ki živijo v šotorih, Rdeči križ jim zagotavlja le šotorsko platno, ki ga sešijejo iz blaga iz Severne Koreje. Le redki med njimi lahko prespijo v zavetiščih, v hudi zimi pa si čez dan najdejo zavetje v avlah mestnih zgradb. Vendar se mimoidoči zanje ne zmenijo, saj so tudi oni v obupnem položaju. "Sedijo pod reklamami za računalnike Dell, telefoni v telefonskih govorilnicah ne delajo, saj ljudje nimajo več koga poklicati," dodajajo. "Tako živijo v sodobni Ameriki: v zavetiščih se zberejo osamljeni, revni, prezebli in homoseksualci."

Dokumentarec se konča s posnetkom vrste ljudi, ki čakajo na pakete boljše hrane, ki jih je delila severnokorejska televizijska ekipa. Tokrat niso dobili kave iz snega, ampak pravo hrano in pecivo.

7jKpfhVkmF0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.