Kamnolom in protesti

Zakaj bi bila zgodba o delavskem uporu v nekem kamnolomu na otoku Braču danes zanimiva za nas v Sloveniji?

© Tomaž Lavrič

Pučišća so, gledano iz Splita, tisti skrajno levi rt otoka Brača, ki se kot bel odprt zob blešči prek Braškega kanala, znan po velikem kamnolomu, o katerem se med ljudmi spletajo številne legende. Tiste starejše govorijo, da je prav z belim kamnom iz njega palačo sezidal rimski cesar Dioklecijan, nato pa so si ga v Belo hišo vgradili še Američani, novejše pa, da je nekdanji tenisač Bruno Orešar za svoje dosežke v tenisu od pokojnega predsednika Tuđmana v dar dobil ravno ta, pučiški kamnolom. Bruno naj ga ne bi bil dobil kot nagrado za vse v karieri osvojene točke in nize, kakor ste verjetno zmotno pomislili, ampak ravno nasprotno: za vse, ki mu jih med prijateljskimi partijami s pokojnim predsednikom ni uspelo osvojiti. Novejša legenda pravi, da je nato Orešar kamnolom obremenil s hipotekami za velika posojila, ki jih je pri bankah jemal za svoje vse po vrsti neuspešne projekte, in ga tako uspešno spravil v stečaj. V Pučišćih na otoku Braču so se nato lani spomladi v živo odigrale mokre sanje vseh pravih levičarjev, antiglobalistov, anarhistov in drugih zagrizenih nasprotnikov kapitala. Delavci so zasedli kamnolom in stečajnega upravitelja, ki naj bi bil osumljen zlorab pri prejšnjih stečajnih postopkih, niso hoteli spustiti v podjetje. Njihova zasedba delovnih obratov je trajala tako dolgo, dokler niso sodišča v Splitu prisilili, da je upravitelja razrešilo in imenovalo novo stečajno upraviteljico. Zgodila se je torej ljudska volja. Zasedba, ki je bila izraz protesta, je bila uspešna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.