Darja Kocbek

, 09:35  |  Svet

Bo sirska vojna prerasla v regionalno?

Medtem ko Francozi in Britanci zahtevajo odpravo embarga orožja za uvoz v Sirijo, uporniki, ki jih želijo začeti oboroževati, vzpostavljajo širiatsko pravo, na spletni strani 21st Century Wire opozarja publicist Patrick Henningsen. Hkrati se kriza v Siriji razvija v smer, ki postaja nevarna za celotno regijo na več ravneh, kot je bilo mogoče predvideti. To bi moralo skrbeti celotno mednarodno skupnost. O zahtevi Francije in Velike Britanije bodo v tem tednu razpravljali zunanji ministri članic EU, tam bo imela svoj glas tudi Slovenija.

Več nevarnosti preži, če bo EU popustila tem zahtevam, ki so skladne z željami zavezništva Nato. Največja je, da se bo Rusija odločila stopiti v bran sedanjemu režimu v Siriji, saj je ta država pod njegovim vodstvom njena dolgoletna trgovinska in diplomatska partnerica. V tem primeru bi državljanska vojna v Siriji hitro postala nevarna regionalna vojna, v katero bi se vključila Izrael in Iran. Številni analitiki se strinjajo, da bi to bil začetek tretje svetovne vojne, ki bi zahtevala milijone, če ne milijarde žrtev po vsem svetu, opozarja Henningsen.

V Sirijo po njegovih podatkih prihaja vse več borcev iz tujine in terorističnih organizacij, zato je za zahodne medije postalo tako rekoč nemogoče ugotoviti, kakšne so dejanske razsežnosti te vojne, kaj šele jo analizirati. To je eden od razlogov, zakaj politiki, kot je predsednik britanske vlade David Cameron, britanski zunanji minister William Hague in francoski predsednik Francois Hollande lahko zlahka zagovarjajo svoja moralno sporna stališča glede konflikta v Siriji.

Pod vodstvom Washingtona in Londona sta Savdska Arabija in Katar, pa tudi drugi, gotovo že dobili obljube, da lahko računajo na »svoj kos nove Sirije«. Džihadisti, ki jih podpira Savdska Arabija, so recimo že javno povedali, da nameravajo svoj del Sirije preoblikovati v ekstremističlni kalifat, v katerem bo veljalo šeritsko pravo, piše Henningsen.

Ena od prvih žrtev sprememb v Siriji bo po njegovi oceni odprava »ločitve cerkve od države«, torej ureditve, ki jo Američani in Evropejci odločno zagovarjajo doma. Naslednja žrtev bo zgodovina, enako kot je bila v Iraku uničena celotna zgodovinska dediščina in so Talibani v Afganistanu uničili del budistične zgodovine. Sirski uporniki so v Homsu recimo že pokradli nekatere eksponate, ki so na prodaj na stojnicah v drugih delih Sirije ali Libanonu, končali pa bodo po vsej verjetnosti v Evropi in ZDA. Če bo upornikom uspelo zavzeti Palmiro in Alepo bo tovrstnega plenjenja še bistveno več, saj ti dve mesti hranita zgodovino zadnjih 5000 let.

»Pred dvema letoma, ko se je kriza v Siriji začela, se je večina načrtov Zahoda skrivala za propagando in megleno diplomacijo. Za razliko od takrat je danes ta načrt na ogled vsemu svetu. Dokazi, ki so zdaj vsem na ogled, brez dvoma kažejo, da so Zahod, zavezništvo Nato in njegovi zavezniki na napačni strani zgodovine,« opozarja Patrick Henningsen.

Sirska organizacija za človekove pravice je na svoji Facebook strani objavila, da je uporniška skupina Al Nusrah Front zavzela več vladnih poslopij v mestu Deir al Zour. Organizacija Al Nusrah Front je konec lanskega leta skupaj z drugimi islamističnimi skupinami v tem mestu ustanovila Mudžahidski svet z namenom »združiti borce za Alaha, organizirati napade proti nevernim vojakom in ločiti resnico od neresnice«, kakor so objavili na spletni strani. Al Nusrah Front v sirskem mestu Deir al Zour dela po receptu Al Kajde v Iraku, kjer je tej organizaciji uspelo združiti različne džihadistične skupine. Poleti 2006 je Al Kajda v Iraku prav tako imenovala Mudžahidski svet za koordinacijo operacij drugih džihadističnih skupin v Iraku. Proti koncu leta 2006 je Al Kajda v Iraku vzpostavila islamsko državo, Mudžahidski svet pa je postal del njenega vojaškega krila, na spletni strani Long War Journal piše Bill Roggio.

V Siriji Al Nusrah Front in z njo povezane skupine po njegovih podatkih že obvladujejo dolino reke Evfrat. Al Nusrah Front skrbi za koordinacijo med uporniškimi skupinami in z Al Kajdo v Iraku. V manjših mestih je Al Nusrah Front že uveljavila širiatsko pravo.

Bill Roggio nadalje piše, da je zavezništvo džihadistov v vzhodni Siriji pod vodstvom Al Nusrah Front 9. marca imenovalo »šariatski odbor za Vzhodno regijo«, katerega namen je uveljaviti islamsko pravo. Sirska organizacija za človekove pravice Syrian Observatory for Human Rights ugotavlja, da je ta odbor že prevzel izvršno, zakonodajno in sodno oblast v velikem delu vzhodne Sirije. Pod njegovim nadzorom so policija, sodišča, organi za nadzor humanitarne pomoči, skrbi za vodenje ljudi po pravi božji poti.

Bill Roggio piše, da kljub širitvi Al Nusrah Front v Siriji, namerava vlada ZDA začeti pošiljati milijone dolarjev pomoči sirskim upornikom, ki so prevzeli nadzor nad posameznimi območji v državi. Američanov ne moti, da se domnevno sekularna Osvobodilna sirska vojska pogosto bori skupaj z in pod vodstvom Al Nusrah Front. Predsednik Osvobodilne sirske vojske trdi, da Al Nusrah Front ni teroristična organizacija, za kar jo imajo ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.