|  Politika

Danes glasovanje o novi slovenski vladi

Alenka Bratušek bo prva slovenska premierka

Alenka Bratušek bo prva slovenska premierka
© Borut Krajnc

Državni zbor je začel zasedanje, na katerem bo odločal o imenovanju nove vlade Alenke Bratušek (PS). Za razpravo je predvidenih več kot devet ur, pred poslanke in poslance pa je najprej stopila mandatarka Bratuškova, ki je uvodoma poudarila, da lahko zglede za rešitev iz krize iščemo drugje, rešitve pa imamo doma.

Bratuškova je spomnila na protikrizno strategijo EU, ki ima za cilje ponovno vzpostaviti finančno stabilnost, vzdržnost javnih financ, spodbuditi zaposlovanje in nadaljevati s strukturnimi reformami za večjo konkurenčnost. "Stabilnost, zaupanje, rast in pozitivni učinki, to pa je tudi najkrajši povzetek našega dogovora o sodelovanju v novi vladi," je dejala. Dodala je, da je Slovenija del velike evropske zgodbe, a tudi del velike evropske zmote, kako bomo zgolj z varčevanjem rešili sebe in svet. Zdaj moramo skupaj najti skupne rešitve. Zglede in izzive lahko iščemo vsepovsod, a rešitve bomo morali najti doma. In imamo jih. V strokovnih ljudeh, v dobrih praksah, v številnih izkušnjah in svežih idejah, je menila. Kot je dejala, so njene zaveze danes oprijemljivejše, ker so se prvaki koalicijskih strank najprej dogovorili o prioritetah, nato pa s svojimi strokovnimi ekipami te prioritete prevedli v konkretne cilje. Bratuškova se je ob tem vsem zahvalila za resno in odgovorno delo.

Kandidati za ministre v vladi Alenke Bratušek so v minulih dveh dneh uspešno prestali zaslišanja na odborih DZ, mandatarka pa se je danes dopoldne odpovedala možnosti zamenjave katerega od njih. Kljub danes v medijih objavljenim očitkom kandidatu za ministra za infrastrukturo in prostor Igorju Maherju (DL), ki jih je ta že zanikal, je pričakovati, da bodo poslanke in poslanci ministrsko ekipo podprli in s tem izglasovali enajsto slovensko vlado.

Podporo naj bi zagotovilo vseh 49 poslancev nove koalicije - PS, SD, DL in DeSUS. Nova koalicija sicer računa še na tri glasove nepovezanih poslancev, vlado pa bosta verjetno podprla tudi poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Če bo vlada izvoljena, je pričakovati tudi dokončen umik Zorana Jankovića z vrha PS. Ta je namreč zaradi zahtev koalicijskih partnerjev pred nekaj tedni ponudil bianco odstopno izjavo, na katero naj bi vpisali datum izvolitve vlade Alenke Bratušek. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.