Darja Kocbek

, 20:20  |  Svet

Hišna preiskava pri Lagardovi

Bo po Strauss Kahnu škandal z vrha IMF odnesel tudi Lagardovo?

Francoska policija je v Parizu preiskala zasebno stanovanje sedanje direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in nekdanje francoske finančne ministrice Christine Lagarde. Bremeni jo milijonska odškodnina spornemu podjetniku Bernardu Tapieju v času, ko je bila finančna ministrica. Francozinja Lagardova je postala direktorica IMF potem, ko je bil zaradi škandala s sobarico v hotelu v New Yorku prisiljen odstopiti prav tako Francoz in nekdanji finančni minister Dominique Strauss Kahn.

Odvetnik Yves Repiquet je po poročanju časopisa Handelsblatt dejal, da Lagardova nima »nič za skrivati«, zato je preiskava zanjo priložnost, da dokaže svojo nedolžnost. Kajti do zdaj je o zadevi Tapie nihče še ni nič vprašal. Francosko tožilstvo se je odločilo preiskati postopke in odločitve, na podlagi katerih je Tapie iz državne blagajne dobil izplačano visoko odškodnino. Ko je bila Christine Lagarde francoska finančna ministrica, je bil leta 2008 sklenjena poravnava med eno od državnih bank in poslovnežem Bernardom Tapiejem, na podlagi katere je poslovnež dobil odškodnino. Preiskava o vpletenosti Lagardove se je sicer začela avgusta leta 2011.

Pri aferi Tapie gre za prodajo nemškega proizvajalca športne opreme Adidas francoski banki Crédit Lyonnais v letu 1993. Tapie je podržavljeni banki očital, da si je v njegovo škodo pri poslu zagotovila prednost, zato je s tožbo zahteval odškodnino. Ker se je sodni postopek vlekel, je leta 2007 na novo imenovana ministrica za finance Christine Lagarde odločila, da ga bo pripeljala do konca. Predložila je rešitev spora na arbitražnem sodišču. To je Tapieju dosodilo odškodnino v višini 285 milijonov evrov, skupaj z obrestmi pa je dobil 400 milijonov evrov. Januarja letos je Lagardova ponovila, da je bil prenos spora na arbitražno sodišče »takrat najboljša rešitev«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.